Setmanari d'informació local - 138 anys

El ball dels cossiers de Montuïri, Festa d'Interès Cultural

22323

La Comissió de Patrimoni Històric del Consell ha aprovat aquest dimarts declarar Festa d'Interès Cultural el ball dels cossiers de Montuïri, un reconeixement que haurà d'atorgar el ple de la institució insular. Així ha estat acordat en la sessió d'aquest matí, que ha estat presidida pel conseller insular de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles.

Els cossiers de Montuïri se sumen a altres festes considerades d'interès cultural com Sant Antoni de sa Pobla, el Firó de Sóller, Sant Joan Pelós i els cavallets de Felanitx, els cossiers de Manacor i d'Alaró, i el Sermó de l'Enganalla' de Llucmajor. «Amb aquesta declaració el que volem és fer un reconeixement a la festa, que transcendeix l'àmbit local i que reconeixem com a element identitari a escala de Mallorca», ha apuntat Miralles.

Més enllà del reconeixement institucional, aquesta declaració també permet als municipis amb festes declarades FIC poder accedir a una línia d'ajudes del Departament de Cultura del Consell per a projectes de renovació i de millora d'elements inclosos en aquestes festes.

El ball dels cossiers de Montuïri és un conjunt de danses populars que duu a terme un grup format per sis cossiers i una dama, als quals s'afegeix la figura del dimoni i un grup de músics que toquen gaites, flauta i tamborí. El seu origen és desconegut però els estudiosos ho relacionen amb antics rituals oferts a divinitats agràries per aconseguir la fecunditat de la terra i per agrair les collites obtingudes. Les danses dels cossiers de Montuïri es fan tres dies a l'any a l'agost.

L'informe del Consell Assessor de Cultura valora el fet que el ball «s'hagi mantengut ininterrompudament de manera inalterada al seu espai, en el seu temps i amb els elements que li són propis».

La fàbrica nova de Sóller, declarada BIC
D'altra banda, la Comissió de Patrimoni ha donat llum verda a la declaració com Bé d'Interès Cultural (BIC) de la Fàbrica Nova de Sóller amb categoria de monument.

Es tracta d'un dels pocs testimoniatges que queden de la importància de la indústria tèxtil a Sóller i és l'única fàbrica de teixits de Mallorca que conserva tots els seus components arquitectònics i gran part de la seva maquinària, segons ha explicat el Consell. Forma part del catàleg dels 100 Elements del patrimoni industrial a l'Estat espanyol, elaborat pel Comitè Internacional per a la Conservació del patrimoni industrial .

La fàbrica va arribar a tenir fins a 44 telers i 60 treballadors cap a 1925. L'activitat es va suspendre en 1970 amb el tancament de la fàbrica, però s'ha conservat gran part de la maquinària original, que es beneficia també de la declaració de BIC.

La declaració inclou mesures de protecció del propi ben i del seu entorn per garantir una bona conservació. Es conservaran íntegrament les parts de l'element originari que han perdurat, tant quant a l'estructura com a materials, tècniques constructives, acabats, fusteria, etc. A més, els béns mobles vinculats a la declaració hauran de ser objecte d'obres de manteniment, conservació i de restauració. La declaració BIC serà efectiva quan l'aprovi el ple del Consell.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.