Setmanari d'informació local - 138 anys

Les Festes tanquen amb el Firó més esperat

Després de dos anys sense Firó, una nova normativa d'armes molt més restrictiva i l'efecte cridada del primer gran esdeveniment popular postpandèmia, deixaven certa incertesa sobre com es desenvoluparia la festa. Hores després del seu començament, quan el Capità Angelats proclamà la victòria des del balcó de l'Ajuntament, ja no hi havia dubte: el primer Firó postcovid fou un gran Firó en el qual les ganes de festa varen guanyar la batalla.

El programa es va dur a terme sense contratemps importants i, puntual a la seva cita, devers les 15.30 hores, una multitud de pagesos i pageses varen acudir la crida del Capità Angelats, flanquejat pel sergent Soler. Al crit de 'A la lluita sollerics!', Angelats va arengar al poble que partí unit cap al Port a la primera batalla.

Llavors, a les 17.30 hores, els pirates turcs intentaven desembarcar a la platja de Can Generós, on van ser rebutjats per la milícia sollerica en un encontre curt, però intens. El segon intent dels corsaris fou a la platja de Can Repic on es va disputar la tercera batalla. Ja a les 19 hores, els invasors varen ser de nou interceptats pels pagesos damunt el Pont d'en Barona.

Més tard i després que pageses, pagesos i moros gaudissin de l'habitual berenar que organitzen els col·lectius cada any, arribà el moment final de la festa: la batalla de Plaça. Eren ja les 20 hores quan un grup important de corsaris irrompia en el principal espai urbà per procedir al saqueig de l'església i prendre captius. Començava així la part més multitudinària i tumultuosa del simulacre, una posada en escena que els col·lectius del Firó han elaborat i perfeccionat al llarg dels anys.

Després d'una intensa batalla i d'un cos a cos final entre el Capità Angelats (Guillem Coll) i Ochialí (Hipòlit Bautista) arribava per fi la victòria i, amb la seva proclamació, el moment més emotiu del dia. El cant de la Balanguera, amb tots els personatges històrics i Valentes Dones al balcó de l'Ajuntament aclamats per milers de persones, va ser el punt culminant del Firó més esperat. En aquesta ocasió i per primera vegada l'himne de Mallorca va ser interpretat pels Xeremiers de Sóller i cantat per Toni Riutort.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.