Setmanari d'informació local - 138 anys

La Fàbrica Nova serà aviat BIC malgrat l’al·legació municipal

La Comissió Insular de Patrimoni va donar dimarts l’impuls definitiu a la declaració de la Fàbrica Nova de Sóller com a Bé d’Interès Cultural (BIC) amb categoria de Monument, una iniciativa que permetrà protegir aquest edifici industrial i tota la maquinària que es conserva en el seu interior. El Consell considera que «Sa Fàbrica Nova és un dels pocs testimonis que resten de la important industrial tèxtil del municipi i és l’única fàbrica de teixits de Mallorca que conserva encara tots els seus components arquitectònics i gran part de la seva maquinària», de manera que ha estat inclosa en el «catàleg dels 100 elements del Patrimoni Industrial d’Espanya».

La històrica decisió es pren tot i que l’Ajuntament va intentar impedir-ho. El motiu és que, tot i estar a favor de la protecció de l’immoble, va canviar d’opinió després de conèixer que la propietat havia presentat demanda d’expropiació forçosa i que, per tant, la seva declaració com a BIC suposarà, a més d’un probable preu just superior, l’obligatorietat de conservar l’edifici i restaurar tota la maquinària, així com protegir l’entorn urbanístic.

La decisió del Consell, que serà ferma en un pròxim ple, suposa a més l’obligatorietat municipal d’adaptar el Pla General per a evitar futurs impactes visuals en l’entorn. Segons les fonts consultades «la declaració no limita la construcció a la zona i la protecció afectarà sobretot els aspectes visuals i paisatgístics».

Tot i això atès que l’actual aparcament de Teixidors es troba situat sobre la zona que ocupà la fàbrica de la Solidez, per la qual cosa la protecció de l’entorn obligarà a fer excavacions arqueològiques abans de qualsevol actuació al subsòl.

D’altra banda l’informe analitza l’estat de conservació física i tipològica de l’edifici i conclou que «l’estat de conservació de la tipologia és bo» i quan a l’estat físic el considera «degradat amb un augment exponencial de la degradació degut a manca de manteniment i atenció» Tot i això considera que la conservació de l’estructura és «suficient, ja que noi ha col·lapsat» tot i que hi ha fissures i esquerdes verticals i el forjat també es troba en estat precari». També estableix que mentre no es dugui a terme la restauració del Bé s’hauran de prendre mesures per tal d’evitar el vandalisme i l’acumulació d’escombraries.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.