Setmanari d'informació local - 138 anys

Plataforma per la Llengua: «Prohens ha demostrat que per a conservar la cadira és capaç de vendre la llengua i dinamitar quaranta anys de consens»

56415

La Plataforma per la Llengua Illes Balears convoca la societat civil illenca a dir ‘prou’, a protestar contra la imposició del castellà i a reivindicar que «la llengua no es ven» dimarts, 20 de febrer, a partir de les vuit del matí, abans de la celebració del ple de la cambra, davant el Parlament.

La Mesa del Parlament, amb els vots a favor de PP i l’extrema dreta de Vox, va aprovar dimecres l’acord entre ambdós partits per a imposar el castellà a les comunicacions oficials de la institució. Aquesta decisió significa que el català deixarà de ser la llengua vehicular a la cambra i a tots els seus documents oficials.

La Plataforma per la Llengua Illes Balears considera que s’ha traspassat una línia vermella amb aquesta imposició i no es pot tolerar. «La proposta prové de l’extrema dreta i ha comptat amb el beneplàcit del PP i de Marga Prohens, qui ha demostrat una vegada més que per a conservar la cadira és capaç de vendre la llengua i dinamitar quaranta anys de consens», expliquen.

«La imposició del castellà representa un atac directe i frontal a la convivència i a llengua catalana com a element històric, de prestigi i capital simbòlic del Parlament de les Illes Balears. El PP és també incoherent amb les seves decisions, atès que aprovar aquesta imposició significa anar en contra de la Llei de Normalització Lingüística que el mateix partit va votar i trair-ne l’esperit. A més, el partit de Marga Prohens va assegurar abans de les eleccions que no farien una batalla de la qüestió lingüística, al contrari del que està succeint», assenyala l'entitat.

La Plataforma remarca que «PP i la ultradreta de Vox defensen la imposició del castellà amb el pretext d’una suposada llibertat que només pretén consolidar els seus privilegis. El català és una llengua minoritzada i, per tant, necessita l’impuls, el foment i la difusió de les institucions en tost de l’arraconament constant que viu a les Illes Balears. Fer el català opcional té com a objectiu fer-lo prescindible, accelerant així el procés de substitució lingüística i avançar cap a un monolingüisme castellà».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.