Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament insta el Congrés a posar fi a la inviolabilitat del rei espanyol

Més per Menorca ha aconseguit que el Parlament aprovi aquest dimecres instar el Congrés espanyol a emprendre els canvis normatius necessaris per a posar fi a la inviolabilitat de la figura del rei prevista a la Constitució espanyola del 1978, almenys en tot allò que sigui relatiu a les activitats alienes a la seva funció constitucional.

És la primera vegada que els socialistes de les Illes es manifesten en aquest sentit i des de Més per Menorca consideren que es tracta d’un «petit triomf» i una passa més per a forçar Pedro Sánchez a obrir aquest debat a nivell estatal.

Més per Menorca, MÉS per Mallorca, Unides Podem i el PSIB han fet possible aprovar aquest dimecres una iniciativa política per a posar fi a la inviolabilitat del rei espanyolamb els vots en contra del PP i Ciudadanos.

En concret, la Proposició no de Llei, presentada per Més per Menorca «insta el Congrés a emprendre els canvis normatius necessaris per a posar fi a la inviolabilitat de la figura del Rei prevista en l'apartat tercer de l'article 56 de la Constitució espanyola de 1978, al menys en tot el que sigui relatiu a les activitats alienes a la seva funció constitucional».

«Amb aquesta PNL no preteníem tant fer un debat sobre monarquina o república sinó posar de relleu alguns aspectes de la Corona que s’ha vist que no funcionen com toca, com la inviolabilitat del Rei», ha explicat el diputat Josep Castells. «Hi ha molts indicis que aquesta inviolabilitat s’ha fet servir per emparar comportaments poc adequats i operacions opaques aparentment il·legals. Per tant és un element a corregir», ha afegit.

De la mateixa manera, els menorquinistes també han pogut aprovar el punt de la proposta que demana al Centro de Investigaciones Sociológicas de tornar a incloure la pregunta sobre la preferència dels ciutadans sobre la forma d’estat -monarquia o república- en els baròmetres que realitza mensualment, i que va deixar de formular el maig del 2015.

No obstant això, Més per Menorca veu incomprensible que els socialistes hagin impedit que surtin endavant altres punts importants, com el que demanava que el Parlament censuràs l’actuació de Felipe VI de fer públic l’anunci de renúncia de l’herència de Juan Carlos I durant l’estat d’alarma, en una situació d'anormalitat democràtica, tot i ser coneixedor de la participació del seu pare en la fundació Lucum almenys des de l’abril del 2019.

Castells ha afirmat que el nostre Parlament «hauria de ser especialment exigent amb la Casa Reial espanyola per la relació especial que té aquesta amb la ciutadania de les Illes Balears qui també paga amb els seus impostos l'estiueig dels monarques espanyols a Marivent i el manteniment d’aquesta residència».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.