Setmanari d'informació local - 138 anys

Concerts, activitats educatives, teatre i un minut de silenci massiu commemoraran el dia contra les violències masclistes

La directora de l'Institut Balear de la Dona, Maria Duran, i la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, han presentat aquest dimecres els diferents actes per a commemorar el dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, el proper dia 25 de novembre.

Sota el lema «El dret de les dones a viure en pau», l'IBDONA ha organitzat una sèrie d'actes, com són un concert a càrrec de Toñi Requena i Mavic, que es durà a terme al mòdul de dones del Centre Penitenciari de Mallorca el 2 de desembre, o la representació de l'obra de teatre Antígones 2077, a càrrec de la companyia We never sleep, al Teatre de Lloseta dia 12 de desembre. L'acte central serà el 25 de novembre, quan està convocat un minut de silenci a les 12 del migdia. La directora de l'IBDONA ha recordat que la violència masclista «és una xacra social que a les Illes Balears ens ha suposat enguany 3 dones assassinades i 2 homicidis frustrats. Això són unes dades esgarrifoses» I ha afegit que les Balears «se sumen al minut de silenci convocat pel ministeri d'Igualtat per a les institucions, però volen anar més enllà i per això convidam a tota la ciutadania a unir-s'hi». Tal com ha indicat, també s'han unit a la convocatòrai la Confederació d'Associacions Empresarials de les Illes Balears (CAEB), la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), els sindicats CCOO i UGT, la ONCE, el Col·legi Oficial de Farmacèutics, el Col·legi d'Administradors de Finques de les Illes Balears i empreses com el Corte Inglés, Hiper Centro o Mercadona, a més les cambres de comerç de totes les illes.

També se sumen al minut de silenci els centres educatius de les Illes Balears, els quals han preparat un ampli ventall d'accions contra les violències masclistes. 85 centres educatius (78 públics i 7 concertats) han participat al programa 'Accions de sensibilització per a la promoció de la igualtat i la prevenció de la violència masclista als centres educatius en el marc de la celebració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Any 2020', que ha convocat el Govern a través de l’Institut Balear de la Dona i de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar, Convivèxit i que implicarà la participacó de 38.452 alumnes. Amanda Fernández ha destacat que per a lluitar contra les violències masclistes «tenim la necessitat de treballar tant per al present i com per al futur. Per això, la unió entre IBDONA i Educació és bàsica per treballar aspectes de coeducació tant en els infants com en els joves». «Sensibilitzar és un dels eixos del Pla de Coeducació, que vàrem presentar ja fa un any, i sensibilitzar és el que feim amb aquestes actuacions, les quals abasten des d'octubre a desembre», ha afegit.

D'aquests 85 centres, 66 són de Mallorca, 15 de Menorca, 3 d'Eivissa i 1 de Formentera. Quant al tipus de centre, 29 projectes són de CEIP, 43 d’IES, 4 de centres d’adults, 7 de centres concertats, 1 d’escoles d’art i 1 del CIFP Son Llebre.

Entre les diferents activitats organitzades, els centres han programat tallers de prevenció de les violències masclistes, lectures dramatitzades, concursos de lemes, logos sobre prevenció violències masclistes i murals representant els lemes escollits. Molts de centres d’infantil i primària faran contacontes i els més grans aposten per activitats de teatre fòrum i tallers sobre noves masculinitats, violència de gènere, estereotips de gènere, mite de l’amor romàntic, disseny i impressió de mascaretes o llaços a les façanes dels centres, entre d’altres.

A més, tots els centres educatius de les Illes Balears rebran 8 cartells que van acompanyats de propostes didàctiques dissenyades per l’alumnat del Cicle de grau Superior de tècnics/ques per a la igualtat de gènere” del CIFP Son Llebre, i també 20.000 motxilles amb els lemes “El silenci ens fa còmplices” i “Jo sóc qui vull ser”.

Finalment, entre les activitats programades hi ha la representació de l’obra de teatre Harly Quinn Stalkejada que durant tot el curs 2020/21, es podrà reproduir en línia a tots els centres educatius interessats. Es tracta d’una obra de teatre de la companyia “L’aviador” enfocada a alumnat de secundària, amb un diàleg posterior i una proposta didàctica per a que es pugui treballar amb l’alumnat.

Per altra banda, l'IBDONA també durà a terme diverses jornades de coordinació interinstitucionals. El 26 de novembre, hi haurà una jornada de coordinació interinstitucional, en què hi partiparan tant l'IBDONA com els consells insulars i que serà oberta a tota la ciutadania. El 15 de desembre, a més, hi haurà una joranda en què es compartiran experiències i bones pràctiques de les taules municipals de prevenció i coordinació contra la violència masclista.

228 acompanyaments a dones víctimes durant el 2020

Per altra banda, Maria Duran també ha informat sobre les darreres dades del servei 24 hores d'atenció i acompanyament a les víctimes de violències masclistes. Fins el 31 d'octubre, ha dut a terme un total de 228 acompanyaments a víctimes. Aquest servei especialitzat de l'IBDONA ofereix un acompanyament especialitzat a les víctimes, ja sigui per anar a les dependències policiasls per interposar una denúncia, al jutjat per prestar declaració, o a l'hospital en cas d'haver patit una agressió, entre molts d'altres.

Pel que fa a l'atenció, el servei ha rebut un total de 3.166 telefonades, de les quals 2481 són de Mallorca, 341 d'Eivissa, 138 de Menorca i 21 de Formentetra, mentre que no es té informació de 171 trucades. Pel que fa al servei de WhatsApp, que es va posar en marxa durant l'estat d'alarma, ha rebut un total de 124 missatges entre el 28 de març (primer dia de funcionament) i el 31 d'octubre.

El telèfon d'atenció 24 hores és el 971 17 89 89, mentre que l'atenció per WhatsApp es du a terme al número 639 83 74 76.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.