Setmanari d'informació local - 138 anys

Més per Menorca afegeix una altra impugnació al Decret Llei 8/2020 perquè modifica la finalitat de l’Impost de Turisme Sostenible

Més per Menorca afegeix una altra impugnació al Decret Llei 8/2020 de mesures urgents i extraordinàries després que la setmana passada ja va advertir a la Mesa que l’esmentat decret modifica diverses lleis de pressupostos, cosa que no permet l’article 49 de l’Estatut d’Autonomia.

Ara, i després d’analitzar amb més profunditat el text, la formació ecosobiranista apunta una altra «errada jurídica»: l’Estatut d’Autonomia assenyala que totes aquelles matèries que el mateix Estatut diu que s’han de regular mitjançant una llei del Parlament (com l’Impost de Turisme Sostenible –que és un tribut autonòmic) no es poden veure ‘afectades’ pels decrets llei. En canvi, el Decret Llei 8/2020 modifica un element essencial de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS): el seu caràcter finalista.

Al respecte, el diputat Josep Castells ha explicat que l’esmentat Decret, que s’ha de sotmetre a validació, «destina la recaptació de l’impost que s’havia de dirigir a inversions mediambientals i de diversificació econòmica, a finançar despeses i inversions inconcretes que decidirà el Govern», de manera que modifica la finalitat de l’ITS que n’és «la característica diferencial bàsica i fonamental».

En el nou escrit registrat –i a l’espera que la Mesa es pronunciï sobre la primera esmena que va fer-hi Més per Menorca–, Castells argumenta que hi ha «abundant jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre l’abast i els límits dels decrets llei a l’hora de modificar els aspectes essencials dels impostos, i aquest veta fer-ho a través d’un decret llei».

Justament per això, Més per Menorca considera que aquest canvi de finalitat no es pot dur a terme via decret llei i demana, a través del Grup Mixt, un informe als lletrats del Parlament sobre la responsabilitat en la qual incorrerien els diputats si validen aquest text contrari a l’Estatut d’Auntomia.

A la vegada també proposen que el Consell Consultiu emeti un dictamen per esclarir si el Decret Llei 8/2020 s’ajusta a la legalitat. «Com a autoritats públiques, tenim el deure de vetllar pel compliment amb l’ordenament jurídic», ha recordat Castells.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.