Setmanari d'informació local - 138 anys

Inauguren l’exposició 'La darrera pesta d’Europa: la pesta de 1820 al llevant de Mallorca', centrada en les grans epidèmies

37089

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat una exposició sobre el darrer brot de pesta que hi va haver a Europa i que afectà el llevant de Mallorca. Es tracta d’un treball de recerca, organitzat pel Grup d’Investigació de la Història de la Salut (GIHS) i que compta amb la col·laboració de l’Acadèmia Mèdica Balear i de la Reial Acadèmia de Medicina amb el Departament d’Història de la Universitat de les Illes Balears. La mostra, titulada 'La darrera pesta d’Europa: la pesta de 1820 al llevant de Mallorca', consta de 18 panells explicatius distribuïts en 6 cossos de 3 panells cada un.

L’objectiu principal de l’exposició és explicar què és la pesta bubònica a partir de tres aspectes: l’històric, la localització a Mallorca i l’estat actual. L’aspecte històric se centra en definir què és la pesta, quina relació té amb la zoonosi, com es va descobrir el bacteri conegut com a Yersina Pestis, com es propaga i com arriba als humans, per quin motiu fou tan mortal i per què s’ha de considerar que, encara avui, és una malaltia endèmica a determinats països. El segon aspecte de l’exposició tracta sobre com va entrar aquesta epidèmia a Mallorca: quina va ser l’actuació del sistema sanitari i de l’Administració de l’època, l’èxit de les mesures d’aïllament fetes a través d’un cordó sanitari creat per persones, que va impedir entrades i sortides de les zones contaminades per evitar la propagació de la pesta a altres pobles de l’Illa. El darrer aspecte se centra en l’actualitat i tracta sobre la necessitat de prendre precaucions polítiques i sanitàries per evitar epidèmies com la de 1820 o d’altres.

L’exposició podrà ser visitada fins a l'11 de març, al vestíbul d’Extraccions de Son Espases (planta 0, mòdul K).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.