Setmanari d'informació local - 138 anys

Pedro Sánchez vol retornar la competència sobre la regulació dels horaris lectius a les comunitats

22941

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport vol retornar a les comunitats autònomes la competència sobre la regulació dels horaris lectius del professorat de centres públics i concertats i baixar el nombre màxim d'alumnes per aula, segons consta en l'esborrany d'avantprojecte de Llei per a la millora de les condicions d'acompliment de la docència i l'ensenyament en l'àmbit de l'educació no universitària.

Amb aquesta nova normativa l'Executiu de Pedro Sánchez vol «restablir» la situació prèvia a l'aprovació a l'abril de 2012 del decret de racionalització de la despesa pública educativa, conegut com a 'decret de retallades'.

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, sotmetrà aquest text a debat amb les comunitats autònomes dilluns que ve 30 de juliol en la que serà la primera Conferència Sectorial d'Educació amb el nou Executiu socialista.

El Govern Rajoy va establir en el seu 'decret de retallades' l'increment de la part lectiva de la jornada dels professors fins a un mínim de 25 hores en educació infantil i de 20 en els restants ensenyaments.

El ministeri que dirigeix Isabel Celaá argumenta en aquest document que «sembla raonable revertir la situació i deixar novament marge a les diferents administracions educatives per a la regulació de la matèria». Així mateix, defensa que això «no afecta la jornada laboral dels docents» i assegura que «es manté en els mateixos límits que per a la resta dels empleats públics».

Quant a la ràtio d'alumnes per aula, el decret aprovat pel Govern del PP en 2012 va establir la possibilitat que les autonomies augmentessin fins a un 20% l'alumnat, és a dir, passant de 25 a 30 alumnes en educació Primària, i de 30 a 36 en Secundària.

El ministeri explica que això estava condicionat a la taxa de reposició del professorat als Pressupostos Generals de l'Estat del 50% --substitució de la meitat dels quals es jubilen-- i sosté que amb una reposició en l'actualitat del 100% el manteniment d'aquesta mesura és «innecessari».

«La supressió d'aquesta mesura no té impacte en la despesa pública i, no obstant això, el seu manteniment si té un alt impacte en la garantia dels estàndards de qualitat de l'ensenyament que es veuen afectats amb l'elevació del numero d'alumnes per aula», apunta el departament d'Educació, que vol tornar a un nombre màxim d'alumnes per aula de 25 per a l'educació Primària i de 30 per a l'educació Secundària obligatòria, com establia la llei educativa aprovada en 2006 pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Així mateix, la futura norma té per objecte restablir la situació sobre les substitucions de professors per baixa mèdica, modificades per l'esmentat decret que elevava a 10 dies el termini per reemplaçar a un professor. Encara que es va modificar en 2015, sobre la base d'unes excepcions, el ministeri assenyala en aquest text que, encara que es «va alleujar» la situació, no obstant això continuava sent «especialment onerosa i excessivament rígida» per a l'organització dels centres educatius.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.