Setmanari d'informació local - 138 anys

L’Ajuntament de Maó substitueix la inscripció franquista del monument a Alfons III

22513

En compliment de la Llei de Memòria Històrica, l’Ajuntament de Maó ha substituït, recentment, la placa de la part posterior del monument a Alfons III, situat a la plaça de la Conquesta, que contenia una inscripció franquista.

La citada llei estableix mesures en favor dels qui varen patir persecució o violència durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista, en especial pel que es preveu al seu article 15, apartat primer, que obliga les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, a prendre les mesures oportunes per a la retirada de mencions commemoratives d'exaltació de la dictadura franquista, com era el cas de l’esmentada inscripció.

Damunt de la inscripció franquista s’ha col·locat una nova placa amb el següent text: «Lo senyor Rey ordena que a Mahona, al port, sa faes una vila ben murada», procedent de la ‘Crònica’ de Ramon Muntaner, i que fa referència a l’ordre que va donar el rei Alfons III, després de la conquesta de l’illa de Menorca l’any 1287, en relació a la consolidació de Maó com a nucli urbà.

Cal recordar que durant la dècada dels anys quaranta del segle passat, la demolició de la illeta de cases medieval i la consegüent eliminació dels carrers que l’envoltaven (carrers del Pont des castell, d’Alfons III i de la Conquesta), varen donar lloc a una nova plaça, la plaça de la Conquesta, que es va ornamentar amb una escultura del monarca Alfons III, en record de la seva memòria i la seva gesta. És per això que es considera que el text que recull aquesta ordre, segons la crònica de Muntaner, és molt adient per figurar en el monument.

A més, la nova placa també recull el nom de l’escultor, Frederic Marès, i la data d’inauguració de l’escultura, que no figuraven en l’anterior inscripció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.