Setmanari d'informació local - 138 anys

'Ciutat per a qui l’habita' condemna la «criminalització i judicialització» d'Arran

18615

'Ciutat per a qui l’habita, no per a qui la visita' ha manifestat aquest dimarts la seva «absoluta repulsa al procés de criminalització i judicialització» que enfronta un grup de l’organització Arran Palma, com a conseqüència de l’acció pacífica contra la massificació turística que dugueren a terme el 22 de juliol de 2017 al Moll Vell de Palma.

«Ens sembla important recordar que no fou fins a la difusió massiva del vídeo de l’acció, dies després d’haver-se realitzada aquesta, que en diversos mitjans de comunicació locals i, sobre tot, estatals, i amb la connivència de la majoria d’institucions de govern local, insular, autonòmic i estatal, s’inicià una ferotge campanya de criminalització de l’acció orientada a distorsionar la interpretació del que objectivament va passar: el llençament de confeti i l’encesa d’una bengala, sense que en cap moment es posés en perill cap estructura material ni la integritat física de les persones presents», expliquen.

Des de l'assemblea denuncien que aquesta campanya basà gran part del seu impacte en «l’ús recurrent i pervers del terme turismofòbia, que d’un temps ençà s’havia introduït en el llenguatge dels mitjans de l’statu quo, amb l’objectiu de criminalitzar totes aquelles accions, entitats i moviments socials que ens oposem al relat hegemònic sobre el paper que el turisme ha de jugar en la nostra societat i venim denunciant les múltiples violències, com desnonaments, precarietat laboral, exclusió social, gentrificació, massificació o contaminació ambiental, entre d’altres, amb què les dinàmiques de turistificació afecten les nostres vides».

«Ens preocupa moltíssim que aquella campanya de criminalització hagi anat un pas més enllà i ara esdevengui un procés de judicialització que pot suposar fins i tot penes de presó per a les companyes d’Arran. La criminalització no només cerca reprimir la protesta social, sinó també, o sobre tot, inhibir-la i desincentivar-la a través de la instrumentalització de la por. El respecte als drets a la protesta social pacífica i a la llibertat d’expressió és fonamental per a la salut democràtica de les societats. A l’Estat espanyol, especialment des de l’aprovació de l’anomenada Llei Mordassa, ambdós drets es troben molt amenaçats».

Per aquest motiu se solidaritzen i han volgut mostrar el seu «suport a les companyes Arran, injustament criminalitzades i sotmeses a procés judicial; exigim la seva absolució i que es deixi de criminalitzar a qui defensa els drets de les veïnes a una vida digna; i així mateix reiteram la nostra demanda per a que s’aboleixi la Llei Mordassa»

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.