Setmanari d'informació local - 138 anys

Clam a Deià per «un poble per viure, no un poble per veure»

17819
GOB Mallorca

Deià ha rebut aquest diumenge més de dues-centes persones en una jornada reivindicativa per un 'Deià petit'. L'organització Volem un Deià petit, formada pels veïnats de la població, amb el suport del grup ecologista GOB han convocat aquesta manifestació per demanar una nova normativa urbanística que no permeti més construccions com el 'Petit Deià', ja en marxa. «Demanam que es convoqui immediatament la Comissió per a la Reforma de les Normes Subsidiàries, que es va aprovar per unanimitat el passat mes de juliol». A més, han apuntat que la Reforma hauria de ser «participativa, amb criteris de sostenibilitat, autocentrada i popular».

A la jornada contra el creixement especulatiu s'ha fet una marxa des de les obres de construcció del 'Petit Deià' fins a l'auditori de Deià on s'ha llegit el manifest en català i en espanyol i s'han fet diferents intervencions també en anglès.

Cal recordar que el 'Petit Deià' es tracta d'un projecte d'urbanització de la promotora Mar Capital, especialitzada en habitatges de luxe, que projecta un 'poblet' amb 21 cases en una zona del Clot de Deià. Els veïnats i el GOB han alertat, fins i tot, a la UNESCO perquè aquest desenvolupament pot comprometre els valors pels quals la Serra de Tramuntana va ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat com a Paisatge Cultural.

Tot i això, des els manifestants han destacat que aquest Petit Deià «xoca per la seva magnitud però no és res de nou». «Es tracta d'un exemple més del creixement especulatiu a què s'ha vist sotmès el nostre poble, no motivat per les necessitats habitacionals dels veïnats sinó amb l'única voluntat de fer negoci sobre el nostre territori i paisatge».

A més, expliquen que no estan en desacord amb el creixement del poble sinó que el creixement hauria d'estar destinat a cobrir les necessitats habitacionals dels veïnats, «gent que hi creï el seu projecte de vida, no únicament milionaris que puguin pagar aquests preus». «La manca de cases disponibles i els altíssims preus empenyen els joves treballadors a partir fora poble, mentre el fenomen de les segones residències i del lloguer turístic ha anat buidant de vida els nostres carrers».

Per un altre costat, han remarcat que es continua creixent per damunt dels recursos que ens envolten, com l'aigua. I el mateix passa amb les infraestructures municipals: «És evident que les places d'aparcament són insuficients a Deià i tenim dubtes seriosos que el funcionament de la depuradora sigui l'òptim amb tota la població estival. I a això hi hem d'afegir 21 cases ara mateix, més una enorme quantitat encara possible amb la normativa urbanística actual», han denunciat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.