Setmanari d'informació local - 138 anys

Troben policromies d’abans del 1619 en el sepulcre de Ramon Llull

14613

Els restauradors del projecte d'intervenció a la basílica de Sant Francesc de Palma han identificat noves policromies anteriors a 1619 en el sepulcre de Ramon Llull. El projecte, subvencionat pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, també ha trobat un nou tipus de pedra i incisions que corresponen a símbols i marques de la tècnica escultòrica utilitzada en la construcció del monument.

És un dels cinc projectes finançats a través de la Línia de Subvencions per a la Conservació i Restauració de Béns Culturals relacionats amb la figura de Ramon Llull, que el Departament de Cultura ha engegat aquest 2017. En concret, es tracta del projecte de major abast amb una inversió de 15.000 euros.

Aquesta línia de subvencions es mantindrà el proper any. «L'important és mantenir en bon estat aquestes peces relacionades amb Ramon Llull i, al mateix temps, donar difusió a les tasques de restauració», ha recalcat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll. S'ha actuat a la basílica de Sant Francesc, però també amb peces d'altres parròquies de Santa Margalida, Sa Pobla, Sencelles i del monestir de Santa Isabel.

El projecte d'intervenció que s'ha presentat aquest dijous en el sepulcre de Ramon Llull ha consistit en una sèrie d'estudis preliminars, sobre l'estat de conservació del monument, de les condicions ambientals, anàlisis de sals, per després dur a terme una primera fase d'intervenció directa que ha consistit en la neteja dels dipòsits de brutícia superficial així com en l'eliminació de restes de cendra adherides.

Com a resultat s'han identificat policromies que estaven amagades per una pàtina posterior i que cobririen part de l'estructura arquitectònica així com elements antropomòrfics situats en el cos inferior del monument.

També s'ha descobert la tècnica pictòrica d'aquestes policromies: utilitzaven càrregues de sulfat càlcic, terres naturals i diferents proporcions de blanc de plom, a les quals afegien uns pigments que donaven la coloració. Majoritàriament s'aplicaven a pinzell amb tintes planes, aglutinades amb cua animal.

Entre les troballes també figura la identificació d'un nou tipus de pedra en el monument. Fins ara en el sepulcre s'havien identificat la pedra de Santanyí i l'alabastre i aquesta última intervenció també ha descobert la utilització de marí blanc, situat en el registre del bestiari del cos inferior. Les tasques d'anàlisi i de neteja dutes a terme han permès alhora identificar incisions que corresponen a marques de la tècnica escultòrica utilitzada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.