Setmanari d'informació local - 138 anys

El referèndum català, protagonista al principal festival polític de Noruega

12801

Catalunya serà present per primera vegada a l'Arendalsuka, el festival noruec que reuneix representants polítics, societat civil i els principals investigadors del país. A un mes i mig de la celebració del referèndum d’autodeterminació, el festival acollirà el dijous 17 d’agost un debat sobre el dret a decidir, la importància dels referèndums i, en concret, el cas català i de l’1 d’octubre.

L’acte, organitzat conjuntament per l’Europabevegelsen (Moviment Europeista Noruec) i el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, es farà amb anglès i es titularà «El dret a ser escoltat: són els referèndums la nostra millor eina democràtica?».

Hi haurà quatre parts diferenciades. A la introducció, Jan Erik Grindheim, president de Europabevegelsen, analitzarà l’ús i la funció del referèndum en diversos models democràtics. A continuació, la directora general d’Assumptes Exteriors de la Generalitat, Marina Falcó, exposarà el cas català. Jan Erik Mustad, professor de la universitat d’Agder, parlarà sobre el referèndum del Brexit i el cas escocès. Finalment, Asle Toje, director d’investigació del Nobel Peace Institute, tratarà sobre l’experiència del referèndum en què Noruega va rebutjar entrar a la Unió Europea l’any 1994.

Alberto Royo, secretari general de Diplocat, explica que «Noruega és un país de gran tradició democràtica i amb experiència en referèndums i per tant és lògic que el cas català susciti interès». També afirma que aquest acte «exclou la sèrie de debats sobre Catalunya als festivals polítics d’estiu de països nòrdics i bàltics impulsats des de Diplocat, on s’ha pogut comprovar que el dret d’autodeterminació és un dret demogràfic profundament arrelat en aquestes societats».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.