Setmanari d'informació local - 138 anys

Un eclipsi de lluna, un altre de sol i els perseids, fenòmens astronòmics d'agost

12543

Un eclipsi de lluna, un altre de sol, la pluja de perseids i diverses conjuncions planetàries seran els fenòmens astronòmics que es podran contemplar durant tot aquest mes d'agost, diversos d'ells a primera vista fora de nuclis urbans.

Agost és també bon moment per observar els planetes del sistema solar, principalment Júpiter i amb algun telescopi es podran apreciar satèl·lits d'aquest planeta com Ganímedes, Ío, Europa i Calisto. Els quatre satèl·lits galileians ja varen ser observats per primera vegada per Galileu i li varen permetre comprendre que tots els planetes giren al voltant del sol.

Per dies

Així, el dimarts 8 d'agost es recomana veure la lluna plena, la 'lluna de l'Esturió', com es diu a la lluna plena d'agost perquè és el moment en què era més fàcil pescar esturions a les tribus nord-americanes. Les setmanes següents la lluna anirà sortint cada vegada més tard i fins i tot serà visible a primeres hores del matí.

El mateix 8 d'agost també hi haurà un eclipsi parcial de lluna però no serà visible en bona part de la Península ni a les Canàries. De fet, únicament es podrà apreciar durant uns minuts breus a la costa mediterrània i a les Illes Balears, coincidint amb la sortida del satèl·lit per l'horitzó. 

El dia 10 d'agost, si el cel està prou fosc es podrà veure la conjunció entre la lluna i Neptú però serà necessari un telescopi d'almenys 4" de diàmetre. El fenomen començarà cap a les 23.00 hores quan tots dos estaran uns 7º per sobre de l'horitzó, caldrà esperar fins a les 4:00 h per poder veure-ho en el seu moment de millor visibilitat.

Del 12 al 13 d'agost, podrem veure les Llàgrimes de Sant Llorenç o pluja de Perseids que no seran tan espectaculars com l'any passat quan hi va haver una pluja anormalment activa.

Dies més tard, el 15 d'agost la lluna estarà en fase de quart minvant, apareixerà per l'horitzó cap a la 1.15 h i desapareixerà poc després de l'alba, cap a les 07:05 del matí. Serà un bon moment per observar el firmament a hores més primerenques, de manera que la brillantor del satèl·lit no es faci fosc als objectes més tènues.

El 19 d'agost, la conjunció entre Venus i la lluna començarà a les 4.35 hores i arribarà al seu punt més alt en el cel poc abans de l'arribada de l'alba, cap a les 07:05 del matí.

El 21 d'agost es produirà un eclipsi total de sol a l'Estat espanyol que només serà visible en certs llocs de la Península coincident amb el moment de l'ocàs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.