Setmanari d'informació local - 138 anys

Ben Amics denuncia la desatenció de les persones Trans a Son Espases

6330

L'associació de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears ha exposat avui els fets esdevinguts en els últims dies al Servei de Salut Mental de l'Hospital Universitari de Son Espases. 

Les persones trans fins l'actualitat eren ateses per la unitat de Salut mental de l'esmentat hospital, a causa de la necessitat d'aquestes d'estar acompanyades en el procés de la seva transició. Ben Amics ha informat que, a principis de setmana, s'ha avisat a les persones trans que acudien a aquesta unitat per comunicar-los l'anul·lació de l'atenció psicològica (ja que la llei 8/2016 de 30 de maig, art. 22 en especifica la despatologització de la transsexualitat). Per aquest motiu, s'ha deixat les persones trans sense cap tipus d'alternativa en el seu respectiu acompanyament i totalment desemparades.

Ben Amics recorda que les persones trans presenten un índex de suïcidi entre 20 i 30 vegades més elevat que la població heterosexual. A més, el passat 21 d'octubre es va presentar una carta amb vuit sol·licituds d'informació de la qual a dia d'avui, encara no s'ha rebut resposta. En aquesta carta se sol·licitava informació sobre el canvi de nom a la targeta sanitària i possibilitats quant a cirurgies de reassignació sexual o masculinizació del pit, entre altres.
Respecte a la no comercialització de l'hormona que prenen diàriament les dones transexuals i també les dones que estan en procés de sotmetre's a tècniques de fecundació, l'alternativa que donen els especialistes és receptar la fórmula magistral. Però aquesta no està coberta per la Seguretat Social, detall que queda recollit també en la Llei 8/2016 en la qual s'especifica que:

«S'establirà un protocol d'atenció integral per a les persones transexuals, per millorar la detecció primerenca de les manifestacions de transsexualitat i la qualitat de l'assistència sanitària que es presta a aquest col·lectiu, que respecti els principis de lliure autodeterminació de gènere, de no discriminació i de no segregació. Aquest protocol inclourà en la cartera de serveis bàsica el tractament hormonal d'adults i menors d'edat i en la cartera de serveis complementària es preveuran convenis amb centres de referència del Sistema Nacional de Salut per sufragar el procés de reassignació sexual.»

També s'ha denunciat la situació de saturació i col·lapse que pateix la Unitat d'Endocrinologia: «L'associació és conscient dels quantiosos esforços que suposa canviar el model de funcionament intern del sistema públic sanitari davant el col·lectiu trans», en paraules de Virginia Vallejo que també ha dit: «Exigim una major transparència cap a al·lotes i al·lots, en edat adulta i menors, que són extremadament sensibles a qualsevol acció dutia a terme des de Sanitat. Ara mateix estan vivint moments d'impotència i frustració que els posen en risc» .

L'entitat ha recordat també que la Conselleria de Salut pot comptar amb informació de les associacions LGTBI com Ben Amics i Chrysallis. «Aquesta informació és molt valuosa perquè ofereix una perspectiva diferent i enriquidora amb la finalitat de construir eines (com el protocol sanitari o per formar des d'una perspectiva social als professionals de la salut)» afirmen.

En paraules del president de Ben Amics, Jan Gómez: «Estem totes d'acord en la necessitat de despatolotgizar la Transsexualitat. Però el que no podem permetre de cap manera és que comuniquin que deixen de donar un servei imprescindible pel benestar de les persones que es troben en ple procés de transició, sense donar una alternativa o derivar a altres especialistes que puguin realitzar l'acompanyament voluntari i necessari en alguns casos.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.