Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Assumpció de la Mare de Déu arriba el 15 d'agost

El Llit de la Mare de Déu d'Agost és una tradició mallorquina relacionada amb la festa de l'Assumpció que consisteix a instal·lar a la Seu i a les principals esglésies, el túmul que representa el cos de Maria just abans de pujar al Cel. L'escena se sol representar sobre un cadafal on reposa la figura jacent de la Mare de Déu generalment ornada amb espelmes, pal·li, àngels custodis i alfàbregues al voltant.

L'origen es troba en les processons de carrer del segle XV que es feien pels voltants de la catedral, costum que després s'estengué per la resta de les esglésies de l'Illa. L'arribada del Barroc suposà l'aparició dels models decoratius dels llits de la Mare de Déu que perduren fins a l'actualitat.

Encara es conserven alguns rituals relacionats amb la festa de l'Assumpció i el Llit de la Mare de Déu.

Valldemossa se celebra la Processó de les Crestes on persones caracteritzades d'apòstols (amb les aureoles) porten sobre les espatlles el llit.

Els cossiers de Montuïri fan la primera sortida dia 15 d'agost i recentment s'ha recuperat interpretar la dansa 'Gentil Senyora' davant el túmul de Maria.

Alaró els cossiers el dia de Sant Roc (16 d'agost) també surten i executen la mateixa dansa però al voltant del Llit.

El programa complet d'esglésies i parròquies participants es pot consultar al següent link: http://www.assumpciodelamarededeu.net/ASSUMPCIO_2016.pdf

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.