Setmanari d'informació local - 138 anys

'No m’embullis, només m’interessa guanyar les eleccions’

1702
Arxiu UH

José Luis 'Pepote' Ballester, amic d’Iñaki Urdangarin i home de confiança de Matas quan aquest era president, ha carregat contra tots dos a la primera jornada de declaracions del judici del cas Nóos.

La seva compareixença ha obert així la ronda de declaracions que s'estendran durant les pròximes tres setmanes, fins al 26 de febrer, i ho ha fet descarregant a l'exministre les instruccions per adjudicar 'a dit' a l'Institut Nóos presidit per Iñaki Urdangarin dos fòrums de turisme i esport que, organitzats a Palma el 2005 i 2006, van acabar costant 2,3 milions d'euros a les arques públiques.

A preguntes del fiscal Pedro Horrach, el director general d'Esports del Govern en l'última legislatura de Matas (2003-2007) ha subratllat que era l'exmandatari autonòmic qui donava les "directrius" per a manipular les actes de la Fundació Illesport, un dels òrgans que va contractar amb l'Institut Nóos sota el mandat de l'expresident del PP.

El processat ha ratificat a més que va estar present en una trobada al Palau de Marivent, duta a terme al setembre de 2003, on Urdangarin i Matas van definir la seva col·laboració de cara a la posada en marxa de futurs projectes entre l'Executiu balear i l'Institut Nóos.

Matas: ‘No m’embullis, vull guanyar les eleccions’

L'exdirector general ha assegurat que en cap moment ningú de l'Executiu autonòmic va discutir el pagament d'1,2 milions d'euros a favor de Nóos per la celebració de la primera edició de l'Illes Balears Fòrum. A aquesta va seguir una segona per 1,1 milions. Ballester ha manifestat que, en aquest moment -en 2005, any en què es va celebrar el primer fòrum-, "ningú es va plantejar" si calia negociar l'expedient i, a més, "no es discutien les coses que el president deia", en al·lusió a Matas.

A més, quan l’exregatista va traslladar a l'expresident que Urdangarin li reclamava 400.000 euros en deutes per l'organització dels dos fòrums, la resposta de Jaume Matas va ser prou clara.“No m’embullis, l'única cosa que m'interessa és guanyar les eleccions del pròxim diumenge ", hauria afirmat l’exministre segons Ballester. Els fets van tenir lloc durant el mes de maig de 2007, quan estaven a punt de celebrar-se les eleccions autonòmiques d'aquell any.

Continua la ronda de declaracions

El judici del cas Nóos prosseguirà aquest dimecres amb la declaració de l'exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal i, previsiblement i de no allargar-la compareixença d'aquest, continuarà amb l'interrogatori de l'exgerent de l'Institut Balear de Turisme (IbaturJuan Carlos Alía. Les dues entitats van ser les encarregades de signar els convenis per a la celebració de dos fòrums sobre turisme i esport a Palma que van derivar en un presumpte desviament de 2,3 milions d'euros públics.

Un cop siguin interrogats els exalts càrrecs de Balears, està previst que compareguin l'excomptable de l'Institut Nóos Marc Antoni Tejeiro, l'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CacsaJorge Vela, l'exdirectora de gestió Elisa Maldonado, el també exdirector José Manuel Aguilar, l'exsecretari autonòmic d'Esdeveniments de la Generalitat Valenciana Luis Lobón, l'exconsellera delegada de Madrid 16 Mercedes CoghenAna María Tejeiro, dona de Diego Torres, aquest i Urdangarin. Finalment, i a proposta de Mans Netes, la llista la componen l'extinent de batle de València Alfonso Grau; l'advocat que hauria ajudat a ordir una xarxa d'evasió fiscal a nivell internacional, Salvador Trinxet, i finalment la Infanta Cristina.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.