Setmanari d'informació local - 138 anys

Les dates i moments clau del cas Nóos

1496
Iñaki Urdangarin en un imatge d'arxiu. | Arxiu dB

Cronologia dels esdeveniments més rellevants del cas Nóos, investigació judicial iniciada el juliol de 2010 sobre el presumpte desviament de fons públics a l'institut que va presidir Iñaki Urdangarin:

2006

16 febrer.- El grup parlamentari socialista exigeix al Govern balear aclarir el destí d'1,2 milions d'euros abonats a l'Institut Nóos per organitzar una trobada internacional sobre turisme i esport, per considerar-lo un malbaratament.

2010

20 juliol.- El jutge José Castro obre una peça relativa a l'Institut Nóos, dins el procés per presumpta corrupció conegut com a cas Palma Arena.

2011

11 juliol.- Diego Torres, exsoci d'Iñaki Urdangarin, declara com a imputat.

12 desembre.- Urdangarin, apartat de les activitats oficials.

29 desembre.- Urdangarin, imputat per presumptes delictes en l'activitat de Nóos.

2012

4 gener.- L'Audiència Nacional rebutja la seva competència per investigar a Urdangarin.

25 i 26 febrer.- En la seva primera declaració, Urdangarin es desvincula de la gestió de l'Institut i exculpa la infanta.

22 març.- El jutge rebutja imputar la infanta.

29 juny.- Un testimoni declara que el comte de Fontao, José Manuel Romero -assessor de la Casa Real-, va advertir Urdangarin que no podia figurar en el govern de cap fundació.

14 agost.- El fiscal anticorrupció de les Balears Pedro Horrach descarta la imputació de la infanta.

21 novembre.- Anticorrupció demana una fiança de gairebé 8,2 milions euros per a Urdangarin i Torres.

2013

21 gener.- La fiscalia imputa a Urdangarin ia Torres per un presumpte frau fiscal.

26 gener.- La Casa Reial retira de la seva web les referències a Urdangarin.

29 gener.- El jutge imputa el secretari de les infantes, Carlos García Revenga.

30 gener.- El jutge fixa una fiança de gairebé 8,2 milions per a Urdangarin i Torres.

16 febrer.- Torres declara que la infanta i la Casa Reial coneixien les activitats de l'Institut Nóos.

23 febrer.- En la seva segona declaració, Urdangarin diu al jutge que la Casa Reial no va autoritzar les seves activitats.

19 març.- José Manuel Romero, comte de Fontao i assessor de la Casa Reial, reconeix que va demanar a Urdangarin que no fes negocis valent-se de la seva condició de membre de la Família Reial.

3 abril.- La infanta Cristina és imputada en considerar el jutge que va poder consentir que el seu parentiu amb el Rei fos utilitzat per Iñaki Urdangarin i el seu soci.

5 abril.- Anticorrupció recorre la imputació de la infanta i el jutge suspèn provisionalment la seva declaració davant la Justícia.

11 abril.- L'Advocacia de l'Estat s'oposa a la imputació de la infanta i s'adhereix al recurs de la Fiscalia Anticorrupció.

13 maig.- L'Audiència de Palma deixa sense efecte en un acte la citació com a imputada en el cas Nóos de la infanta.

17 maig.- L'Advocacia de l'Estat no aprecia delicte fiscal per part de la infanta.

24 maig.- El jutge demana a l'Agència Tributària que investigui suposades irregularitats per part de la infanta.

29 maig.- Castro proposa al Tribunal Superior de Justícia de València que assumeixi la investigació en el que afecta a Francisco Camps ia Rita Barberá, tots dos aforats.

24 setembre.- El TSJV es declara no competent per instruir la peça que afectava Barberá ia Camps i la retorna al Jutjat de Palma.

14 novembre.- La Fiscalia s'oposa a la imputació de la infanta per entendre que només hi ha "conjectures o sospites".

2014

7 gener.- El jutge Castro imputa la infanta.

15 gener.- El fiscal Horrach acusa el jutge Castro de recolzar-se en una "teoria conspiratòria" per imputar la infanta.

25 gener.- Els inspectors d'Hisenda i la responsable policial descarten en la seva declaració indicis de blanqueig de capitals en l'actuació de la infanta.

8 febrer.- Davant del jutge, la infanta Cristina es desentén de la gestió d'Aizoon i diu que confiava plenament en el seu marit.

10 febrer.- La Fiscalia Anticorrupció estudia demanar entre deu i dinou anys de presó per a Urdangarin.

20 febrer.- El jutge Castro rebutja citar com a testimoni el ministre Alberto Ruiz-Gallardón.

26 febrer.- Declara com a imputat l'advocat Francisco José Carvajal, acusat de gravar d'amagat la declaració judicial de la infanta.

26 març.- El jutge Castro rebutja de nou imputar un delicte de blanqueig a Urdangarin, el seu exsoci Torres i la dona d'aquest.

29 abril.- Camps nega haver-se reunit amb Urdangarin.

31 maig.- El vicealcalde de València, Alfonso Grau, declara com a imputat que la Fundació Turisme València va contractar a l'Institut Nóos perquè el presidia Urdangarin.

18 juny.- Castro demana a l'Agència Tributària que aclareixi si Urdangarin va poder cometre delicte fiscal en l'IRPF de 2007 i 2008.

25 de juny.- Castro dicta la interlocutòria de passi a procediment abreujat on manté imputada la infanta per dos delictes fiscals i blanqueig i planteja que es jutgi un total 16 persones, entre elles Urdangarin per 8 presumptes delictes.

26 de juny.- El fiscal Horrach recorre la imputació de la infanta, que considera basada en "una bastida" de "meres conjectures" influït pels mitjans de comunicació.

7 de novembre.- L'Audiència de Palma confirma la imputació de la infanta com a cooperadora en dos delictes fiscals d'Urdangarin i la sobreseu respecte al presumpte blanqueig.

9 de desembre.- Les sis acusacions del cas Nóos presenten els seus escrits de qualificació i només Mans Netes acusa la infanta de dos delictes fiscals i demana 8 anys de presó per a ella. La Fiscalia demana que afronti una responsabilitat civil de 587.413 euros per haver-se lucrat i l'Advocacia de l'Estat reclama 168.571 euros.

.- Urdangarin és acusat per les sis acusacions que demanen entre 19,5-26,5 anys de presó per a ell.

22 de desembre.- El jutge dicta la interlocutòria d'obertura de judici oral per 17 acusats, inclosa Cristina de Borbó i Grècia.

30 de desembre.- El jutge redueix de 14.957.262 euros a 13.646.950 euros la fiança exigida a Urdangarin, després de deduir l'IVA ja ingressat.

2015

9 de gener.- El jutge Castro no admet el recurs de la infanta a l'acte d'obertura de judici pel cas Nóos.

26 de gener.- El jutge Manuel Penalva proposa que es jutgi a dos advocats, Francisco José Carvajal i María del Carmen Jiménez com a presumptes autors de sengles delictes de desobediència, com a presumptes autors de la gravació en vídeo de la declaració de la infanta.

2 de març.- L'Audiència de Palma acorda que el vicealcalde de València, Alfonso Grau, sigui jutjat i el cas Nóos arriba als 18 acusats.

4 de maig.- Castro inicia tràmits per cobrir les fiances de responsabilitat civil per 61.350.000 fixades per als acusats.

18 de maig.- El judici de Nóos correspon per repartiment a la secció primera de l'Audiència de Palma. El jutjarà un tribunal presidit pel magistrat Juan Pedro Yllanes, amb Samantha Romero com a ponent i Eleonor Moyà.

20 de maig.- El sumari del cas Nóos arriba a l'Audiència de Palma en camió des del Jutjat d'Instrucció número 3, amb cent toms, 33 annexos i més de 76.000 folis.

8 de juny.- El jutge Castro ordena la cancel·lació de l'embargament de l'habitatge de la infanta Cristina i Urdangarin al barri de Pedralbes, perquè puguin vendre-la.

11 de juny.- El Rei revoca el títol de duquessa de Palma de Mallorca a la infanta Cristina, conferit pel seu pare el 1997.

26 de juny.- L'Audiència de Palma confirma que la infanta Cristina haurà de seure a la banqueta en el judici i les peticions de la seva defensa es dirimiran en les qüestions prèvies.

30 de juliol.- L'Audiència de Palma rebaixa la fiança de responsabilitat pecuniària a la infanta Cristina de 2.697.150 euros a 449.525 euros.

6 d'octubre.- L'Audiència de Palma fixa l'inici del judici per l'11 de gener de 2016, a partir de les 9.30 hores i estima que es prolongarà fins al juliol. El 23 d'octubre hi haurà una vista prèvia.

.- El jutge accepta 364 testimonis entre ells els excaps de la Casa del Rei Fernando Almansa i Alberto Aza, així com l'exvicepresident del Govern i exministre d'Economia, Rodrigo Rato, i l'exministre de Justícia i exalcalde de Madrid, Alberto Ruiz- Gallardón.

22 d'octubre.- Iñaki Urdangarin demana permís al jutge per vendre per 250.000 euros dos pisos a Palma propietat d'Aizoon, l'empresa que comparteix al 50% amb la infanta Cristina.

27 de novembre.- La magistrada Samantha Romero presidirà el tribunal que jutjarà el cas Nóos, en substitució de Juan Pedro Yllanes, qui va sol·licitar l'excedència per incorporar-se a les llistes de Podem.

22 de desembre.- Acreditats 590 periodistes, gràfics i tècnics de 84 mitjans per cobrir el cas Nóos.

2016

11 de gener.- Comença a les 09.21 hores el judici del cas Nóos amb l'anàlisi de les qüestions prèvies.

.- L'advocat de Diego Torres, Manuel González Peeters, s'ha ratificat avui davant el tribunal del cas Nóos en la seva petició que es cridi a declarar com a testimoni al Rei Joan Carles, perquè considera significatives les proves en què es fa referència a suposades mediacions en favor del seu gendre.

.- La Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat demanen, d'acord amb la defensa, l'exoneració de la infanta Cristina per considerar que l'acusació popular, que exerceix Mans Netes, no té legitimitat per mantenir-la en solitari.

.- Se suspèn el judici fins al 9 de febrer, quan es reprendrà amb la declaració dels testimonis, encara que s'acorda que prèviament el tribunal ha de resoldre si manté l'acusació contra la infanta.

29 de gener.- L'Audiència de Palma decideix que la infanta Cristina segueixi com acusada i sigui jutjada en el judici del cas Nóos, en legitimar a Mans Netes per exercir l'acusació popular en contra com a cooperadora en dos delictes fiscals presumptament comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarin.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.