Setmanari d'informació local - 138 anys

Canamunt i Canavall s'enfrontaran a Palma quatre segles més tard

Missatge del 'Molt Honorable Jaume Joan de Berga'.

Han hagut de passar més de quatre segles perquè es repeteixi a Palma un enfrontament entre els partidaris de Canamunt i Canavall. La data per a la topada, una batalla d'aigua, és aquest diumenge 6 de setembre a les 18.30 h al parc de la Mar. Dues hores abans, a les 16.30 h, els de Canamunt –que han d'anar vestits de vermell– es reuniran a la Porta del Camp, i els de Canavall –amb camiseta groga– a la plaça de la Drassana. Tots els participants han de dur també una pistola d'aigua i un capell.

Els col·lectius Orgull Llonguet i Canamunt i Canavall són els organitzadors d'aquesta 'batalla', una iniciativa amb la qual volen iniciar «una festa d'estiu, llongueta i popular!».

Prop de 5000 persones ja han confirmat l'assistència a la festa a través de Facebook, a l'esdeveniment que recull tota la informació. Durant les darreres setmanes, la pàgina s'ha anat omplint de fotos de partidaris d'un bàndol i de l'altre que, en clau d'humor, repten els adversaris amb crits de guerra.

També s'han format colles de cadascun dels bàndols. Per exemple, el bar Espanya ha fet la seva pròpia camiseta de Canavall amb el nom 'Colla Can Vinagre'.

Els organitzadors han publicat al mur de l'esdeveniment alguns consells perquè la jornada festiva es desenvolupi sense incidents. Les reproduïm:

1- No fa falta apuntar-se a cap lloc, anau de vermell o groc segons el vostre bàndol als horaris marcats.
2- Vos podeu fer les vostres camisetes, degut a que ja hem esgotat totes les existències.
3- Anau lo més frikis possibles i molarà tot molt més.
4- Procurem no disparar a qui no esta identificat dins la festa, així evitarem denuncies i rollos que tots ja sabem.
5- Si hi ha nins petits, vigilau que no prenguin mal.
6- La festa popular és cosa de tots, noltros només hem fet unes simples bases, però és un acte que pertany als llonguets, per tant, modifiquem-la, cuidem-la i potenciem-la entre tots.

Els orígens de la batalla

En realitat, Canamunt i Canavall són els dos bàndols nobiliaris que s'enfrontaren a la ciutat de Mallorca i a tota l'illa a final del segle XVI. L'enfrontament entre Canamunt i Canavall perdurà més de 60 anys i la seva pacificació sols va ser momentània. Sembla que l'adscripció durant la Guerra de Successió a un partit o l'altre tendí a reproduir els esquemes anteriors. De fet, una part dels nobles de Canamunt formaren la noblesa proborbònica, mentre que els de Canavall formaren l'austriacista.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.