Setmanari d'informació local - 138 anys

Vuit acords, el fruit de la primera reunió de l'esquerra per a formar el nou Govern

632

De la reunió d'aquest dimarts entre els partits que han de formar el nou govern de les Illes Balears (PSIB, Podem i Més) ja s'han recollit els primers fruits. De moment s'ha comunicat l'acord de vuit punts, que afecten àmbits tant diversos com importants. La sanitat, la corrupció o l'educació són alguns dels aspectes que tracta el document de pacte. Les mesures que han rebut el vistiplau, de moment, són:

1. La posada en marxa de la Renda Garantida Ciutadana, per donar un suport a qui no té altra forma de suport econòmic
2. El retorn de les 20.000 targetes sanitàries que el Govern del PP ha retirat als immigrants durant la legislatura
3. Posada en marxa d’un Pla de lluita contra la pobresa
4. Posada en funcionament un Pla de xoc contra l’explotació laboral, amb el desplegament efectiu de la inspecció de treball
5. La creació d’un grup de feina entre els tres grups que analitzi les mesures que cal prendre per a minimitzar l’abast dels efectes de la posada en marxa de la LOMQE
6. La derogació del TIL
7. La derogació de la Llei de Símbols
8. La creació de l'Oficina Balear contra la Corrupció, independent del poder executiu.

El representant de MÉS, David Abril, ha explicat, quan ha sortit de la reunió, que al seu partit estan molt contents i que «avancen a ritme de creuer». També ha anunciat que entre dijous i divendres es determinaran quines són les mesures programàtiques en les quals coincideixen per poder-les dur endavant com més aviat millor i que deixaran per més endavant les que siguin més complexes de debatre. En aquest sentit, Abril assegura que han de fer tots un esforç per arribar a consensos. Un dels afers més urgents que han de resoldre els integrants de la negociació és el seu posicionament enfront de la millora de finançament, perquè saben que «sense un millor sistema de finançament no són possibles les mesures» que volen impulsar. Ara bé, Abril de moment no s'ha atrevit a parlar d'un nou Règim Especial fiscal per a les Balears.

La portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha expressat que les tres formacions són conscients que «el daltabaix del PP no s’ha produït només per les seves polítiques sinó també per la forma amb què les ha aplicades». Per això tenir un tarannà de consens i de diàleg. A la compareixença posterior a la reunió també ha parlat la representant de Podem, Laura Camargo, que ha coincidit en la línia de les declaracions dels altres dos partits pel que fa a la dinàmica positiva que de moment tenen les negociacions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.