Setmanari d'informació local - 138 anys

Pere Rotger: «Si Torres ha perdut milers de vots s'ho ha de fer mirar»

603
Rafel Torres i Pere Rotger. | Arxiu UH

L'exbatle d'Inca i expresident del Parlament balear, Pere Rotger (PP), ha fet aquest divendres a Ona Mediterrània una valoració dels resultats electorals del Partit Popular així com també ha donat resposta a les acusacions de l'actual líder del PP a Inca, que li recrimina que ha fet campanya en contra d'ell per a perjudicar-lo a les eleccions municipals.

Quina valoració feis del resultat de les eleccions?

La valoració és rotunda: el poble ha xerrat i ens ha castigat tant a les diferents autonomies de l'estat com a la nostra mateixa comunitat. La reprimenda també ha estat a nivell insular i municipal, pocs ajuntaments se n'escapen. La culpa, que ningú la vol, no és de Rajoy, és de tots nosaltres. Hem de ser més humils.

A què atribuïu la davallada de vots del PP?

No s'han sabut explicar les coses. El Govern ha fet una feina molt difícil perquè ens vàrem trobar una situació caòtica quan vàrem entrar. Les mesures que s'han pres són difícils i s'hauria d'haver fet un esforç per explicar-les; ens hem d'acostar a la gent amb més humilitat i proximitat. Posar els peus a terra. Hi ha hagut també una sèrie d'accions per part del Govern que no han estat encertades: el conflicte educatiu ens ha fuit de les mans. La idea del trilingüisme és excel·lent però no hem sabut arribar a un acord amb el món docent. És cert que ens hauríem d'haver assegut a parlar amb els sindicats i arribar a enteniments perquè no hi pot haver una reforma educativa sense la participació dels docents.

Vosaltres havíeu advertit Bauzá de les conseqüències que podia tenir la polèmica del TIL?

Si, molta gent ho havia fet. Jo mateix havia parlat amb ell un grapat de vegades. Però ell no ho va voler considerar; no obstant això hi ha lleialtat i Bauzá sabrà partir.

Quines altres qüestions han afectat el PP i expliquen la davallada de vots?

Està clar que dins la legislatura hem hagut d'implantar una sèrie de mesures incòmodes: impostos, crisi a Educació, etc. Però la manca de contundència davant de casos de corrupció també ens pot haver perjudicat. La suma de tots aquests punts ha desmotivat la nostra gent i ha fet que moltíssims votants del PP s'hagin abstingut. Hem de pensar que no han estat resultats dolents, han estat un desastre.

Prèviament al conflicte educatiu, les crítiques a la política lingüística del PP ja s'havien fet sentir per la modificació de la Llei de Funció pública, que suprimia el coneixement del català com a requisit i l'establia a com a mèrit...

Mai s'ha intentat anar en contra del català, però no s'ha sabut fer be. Hem de poder cohabitar perfectament amb les dues llengües oficials i també donar cabuda a una llengua (anglès), que ningú discuteix que és imprescindible avui en dia. Ens hem d'adaptar al canvis però també adaptar-nos a l'altra gent. Si són necessaris tres anys, hem d'esperar aquest temps i també hem de destinar més recursos a la consecució dels objectius establerts. Ens ha faltat sensibilitat perquè que la gent ho entengui. Nosaltres som nosaltres, tenim la nostra identitat i la nostra llengua. Els castellanoparlants no s'han de sentir marginats i en això tothom en té culpa perquè hem tocat un tema tabú.

Quina és la vostra valoració dels resultats obtinguts a Inca? Què heu de dir davant les acusacions del que era candidat del PP a renovar la batlia, Rafel Torres, que assegura que heu fet campanya en contra d'ell?

Jo no he fet cap campanya contra Rafel Torres. Des que estic imputat fa més de dos anys estic retirat de la activitat política. Si ell ha perdut milers de vots, és ell que s'ho ha de fer mirar; li fa falta una mica més d'humilitat. Hi ha diverses qüestions que no vull explicar per no perjudicar la nostra formació, però algunes coses no anaven bé. Els vots del PP s'han repartit entre les formacions que sempre havien existit a Inca perquè no s'han presentat ni Podem ni Ciutadans. Per tots és sabut que als pobles es vota a la persona i quan jo ja no em vaig presentar a la batlia d'Inca el PP va perdre 1.000 vots, això ja va ser el primer avís.

A més, hem de tenir en compte que a la part forana ens ha afectat molt el conflicte educatiu i el batle tenia una gran responsabilitat en la gestió d'aquest tema. Hem perdut sis regidors; quan et donen una repassada d'aquestes has d'analitzar la qüestió. En Rafel Torres, sense enfadar-se ni perdre els papers, ha de plantejar-se fer un canvi de tarannà i d'actitud.

Quines mesures són necessàries per a reconduir el PP a les Balears?

Hem de fer un canvi de persones i d'actituds. És necessari fer una anàlisi del missatge que la societat ens ha enviat. Els paràmetres amb què comptàvem abans no són els mateixos que els d'ara, per això hem de tenir una actitud positiva i fer aquest replantejament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.