Setmanari d'informació local - 138 anys

El PP fa el ridícul en reconèixer que no hi ha cap problema amb el domini .cat i, alhora, votar a favor de la seva eliminació

El grup del partit d'extrema dreta VOX al Consell de Mallorca ha presentat una moció al ple d'aquest dijous, 14 de setembre, amb l'objectiu de suprimir el domini .cat de totes les webs corporatives del Consell, així com dels seus organismes autònoms, «implementant de manera pràctica i efectiva el domini .es».

La iniciativa espanyolista ha sortit endavant gràcies al suport del Partit Popular, amb qui l'extrema dreta ha signat acords per a poder eliminar tot rastre dels drets lingüístics dels catalanoparlants a les Balears.

El ple on s'ha debatut aquesta moció ha estat marcat pel fanatisme del portaveu suplent de VOX, David Gil, qui no ha dubtat a demostrar amb la seva intervenció que l'agrupació es mou per motius d'odi ja que no ha aportat cap raó pràctica per a l'eliminació del domini conselldemallorca.cat. Així, ha argumentat que la web conselldemallorca.es també podria oferir la informació «en espanyol, català o en mallorquí», cosa que ja fa actualment la web conselldemallorca.cat.

No s'ha quedat enrere la portaveu del Partit Popular, Núria Riera, qui ha començat per assenyalar que s'haurien de deixar al marge «aquestes consideracions polítiques exagerades que s'han fet». «Entenc que hi ha grups que necessiten aquesta confrontació i tot d'una que tenen la possibilitat de ficar temes lingüístics, temes de drets, ho aprofiten», fent referència a les intervencions d'El Pi, el PSOE i MÉS però definint alhora exactament el que fa el seu soci, VOX, amb aquesta moció.

Riera ha admès, tot seguit, que «tots els dominis són vàlids» i ha exemplificat que no hi ha cap problema amb els dominis que usa el Govern (goib.cat i goib.es) i el Parlament (parlamentib.cat i parlamentib.es) des de fa anys. «Aquest domini .es ha impedit drets lingüístics i tenir la informació en les dues llengües? No.», ha remarcat Riera. Per tant, la portaveu del PP ha acabat, segurament sense pretendre-ho, defensant que durant anys les principals webs de les institucions públiques de les Illes Balears han usat els dos dominis, sense que suposàs cap problema, per a després votar a favor de l'eliminació d'un d'ells (el .cat). Riera ha confirmat així que no hi ha cap raó tècnica, sinó ideològica, per a eliminar el domini conselldemallorca.cat.

Un PP segrestat pel fanatisme de VOX

Aquesta iniciativa dona continuïtat a la ja aprovada a l'Ajuntament de Palma per tal d'eliminar el domini .cat de la web de la institució. Aquesta dèria espanyolista va prosperar gràcies als vots de VOX i del Partit Popular a Cort baix un fals pretext: passar de palma.cat a palma.es. El cert és que, fins el moment, ambdós dominis estaven habilitats i funcionaven indistintament. Per tant, la raó real d'aquestes iniciatives de l'extrema dreta, amb l'inestimable suport del PP, és acabar amb tot el que tengui a veure amb la nostra llengua i cultura.

.cat, un domini que representa la nostra llengua

El domini .cat és el primer domini per a una comunitat lingüística i cultural. Els criteris per tal que un lloc web tengui el domini .cat són que sigui en català o que estigui relacionat amb la cultura catalana. Per això, el Parlament va aprovar l'any 2007, amb els vots del PSIB, Bloc per Mallorca i Unió Mallorquina, instar el Govern a fer que totes les institucions de les Balears amb web emprassin el domini .cat.

El domini .cat continua creixent, sobretot a les Illes Balears, malgrat els atacs de l'extrema dreta

Any rere any, la comunitat catalanoparlant continua creixent a la xarxa. Una bona mostra d’això és l’augment progressiu de pàgines web amb el domini .cat. Cada vegada hi ha més tendència a fer servir un domini amb .cat per a publicar continguts en català: «Un web amb .cat proporciona una sensació de proximitat als territoris on es parla català, a més d’obtenir una identitat pròpia que diferencia de la resta. Aquest domini també permet fer servir caràcters propis de la llengua catalana, com els accents, la ç o la l·l», destaca la Fundació .cat.

Cal destacar que entre els territoris de parla catalana, les Illes Balears són el territori on més creix, any rere any, el registre de dominis .cat.

Segons DonDominio, principal agent registrador del .cat a les Balears, el creixement del domini .cat al nostre territori està relacionat amb un major coneixement del món d’Internet entre els comerços locals ja que el català és llengua oficial a les Illes i tenir un web en aquest idioma projecta una imatge de proximitat als usuaris. De fet, segons un estudi de la Fundació .cat sobre coneixement de marca, més d’un 50% de les persones enquestades considerava el .cat la millor extensió per a arribar a més gent i posicionar-se en els territoris de parla catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.