Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB denuncia que Govern i Consell avalin l’ampliació del dipòsit de cendres de TIRME

16361

La setmana passada el Subcomitè d’Avaluacions d’Impacte Ambiental va donar llum verda a l'ampliació del dipòsit de seguretat de TIRME per a les cendres de la incineradora. Segons ha comunicat el GOB, ara falta que la Comissió Política –com és previsible– «avali la proposta tècnica d’informe favorable per aquest despropòsit».

Les previsions d’incineració que justifiquen la proposta d’ampliació –avalada i defensada pel Consell de Mallorca– «són seguir mantenint l’actual ritme d’incineració en nombre de tones anuals a incinerar, fins a l’any 2031. Un supòsit totalment inassumible per insostenible.

El perquè de la urgència d'ampliar

El GOB explica que la importació de residus, aprovada la passada legislatura, va provocar la generació de més cendres de les previstes en el Pla Director Sectorial de Residus actualment vigent, la qual cosa ha provocat que la vida útil del dipòsit actual s’ha escurçat (senzillament perquè s’ha omplit més aviat). Ara, «davant un temps límit del depòsit actual que només té capacitat fins maig de 2018, TIRME proposa una ampliació del dipòsit a corre cuita. Una proposta, insistim, que justifica la construcció d’un vas amb capacitat per poder seguir amb l’actual ritme d’incineració fins l’any 2031».

Per a l'entitat ecologista, el més sorprenent de tot plegat és que el Consell de Mallorca defensi aquesta ampliació «tenint en compte que es suposa que està tramitant, per procediment d’urgència, un nou Pla Director Sectorial, que s’aprovarà previsiblement al 2018, i que en principi es planteja tancar dues de les quatre línies actuals de la incineradora i apostar decididament per la reducció, la recuperació i el reciclatge de residus, per damunt de la incineració».

La proposta del GOB

El que hauria estat lògic  per al GOB seria que, un cop aprovats els nous instruments normatius, Llei de Residus (Govern) i Pla Director Sectorial de Residus (Consell) al llarg del 2018, «es determinassin les infraesctructures necessàries per donar compliment als nous objectius, i no donar el vistiplau a una ampliació a darrera hora seguint el plantejament de les polítiques anteriors que mantenien la incineració com a principal solució a la gestió dels residus a l’illa fins l’any 2031».

Per això el GOB va emetre un vot desfavorable, reclamant que no s'autoritzés cap ampliació fins a l'aprovació dels nous instruments normatius, i que aleshores la nova proposta es justifiqués en base a unes previsions i objectius de disminució progressiva de la incineració fins l'any 2041 que és quan acaba la concessió del servei públic de gestió de residus, ara en mans de TIRME.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.