Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB i altres entitats al·leguen contra el nou projecte de Ports a Portocolom

13743

El GOB ha presentat avui les al·legacions que, conjuntament amb la Plataforma Quin Port Volem de Portocolom, s'han preparat a la vista del projecte presentat per Ports de les Illes Balears amb la intenció d'adequar l'esplanada de sa Bassa Nova i la construcció d'una nova rampa de varada.

El GOB considera que el projecte per adequar l'esplanada de Sa Bassa Nova i construir una nova rampa d'encallada contribuirà «negativament a la progressiva ocupació, urbanització i saturació» de la primera línia de mar de Portocolom. La ubicació del projecte, ha advertit el GOB, coincideix de forma parcial amb una superfície d'1.225 metres quadrats que es va guanyar a la mar arran del darrer dragatge que es va fer l'any 2005 per part d'Infraestructures i Obres Portuàries, SA. Per emfatitzar això, el GOB ha adjuntat en les seves al·legacions fotografies aèries que visibilitzen l'evolució del terreny.

Segons l'entitat, aquesta zona guanyada a la mar va ser emplenada amb diferents tipologies de residus, bàsicament de construcció i demolició obtenguts del propi dragatge o d'origen extern a la mar, i amb l'objectiu d'assentar l'esplanada de treball. En finalitzar les obres, la concessionària no va retirar aquest farcit i això va guanyar superfície a l'àmbit marí, la qual cosa vulnera la Llei de Costes quant a abocament de residus sòlids, enderrocs i aigües residuals sense depuració, a més en una zona qualificada com d'elevada vulnerabilitat per als aqüífers, ha alertat el GOB.

«Consideram que en aquesta ubicació l'administració hauria de complir i fer complir les lleis de protecció ambiental i de gestió de residus eliminant el farciment artificial i restaurant el mitjà natural», han reclamat des del GOB.

Un projecte «no justificat i sense estudi d'alternatives»

D'altra banda, el GOB sosté que el projecte no està «justificat» i demana que un equip tècnic amb criteri «independent» avaluï la conveniència d'executar-ho, i avisa de que el projecte «no contempla cap estudi d'alternatives». Així mateix, ha sol·licitat revisar el projecte per aclarir quin serà el calat de les embarcacions perquè si la rampa ha de donar servei a embarcacions de fins a un metre «serà necessari executar un dragatge» que actualment no està previst.

Finalment, entre altres al·legacions, el GOB ha assenyalat que el projecte afecta a l'àmbit d'un Lloc d'Interès Comunitari (LIC) i que preveu una zona nova per a aparcament i altres serveis (com una cantina), la qual cosa considera «innecessari».

Salvem Portocolom creu que la rampa «resultarà inútil»

Per la seva banda, Salvem Portocolom ha manifestat en un comunicat que la rampa "resultarà inútil des del minut zero de la seva construcció".
També al·lega que "no s'ha donat a la ciutadania l'opció de participar en el disseny i la gestió del projecte" i que el projecte no ha comptat amb cap tècnic arqueòleg en la redacció malgrat que "es fan judicis en aquesta matèria".
Per tot això, la plataforma ha demanat el "abandó" del projecte i la restauració de l'espai amb una plantació d'arbres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.