Setmanari d'informació local - 138 anys

Surt a consulta la revisió del Pla Hidrològic de les Balears

13013

El conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha anunciat aquest divendres 25 d’agost que la setmana que ve sortirà a consulta pública la revisió anticipada del Pla Hidrològic de les Balears (2015-2021) i que s'han adoptat mesures cautelars per evitar «l’efecte anomenada».

D'aquesta manera, se suspendran les tramitacions de noves sol·licituds per aprofitar les masses d'aigua en mal estat quantitatiu, i es prohibiran les noves autoritzacions i concessions d'aigües subterrànies per a instal·lacions esportives la superfície de les quals de reg sigui igual o superior a tres hectàrees.

El conseller ha explicat que el Govern espanyol va incomplir el calendari del primer cicle de planificació hidrològica (2009-2015), ja que va aprovar els plans de les comunitats autònomes entre 2013 i 2014. Per evitar una sanció, es va acordar amb la Comissió Europea que es compliria el termini previst del segon cicle de planificació (2015-2021) i que aquests plans tindrien en compte les deficiències detectades pels tècnics europeus, fet que el Govern va incomplir durant l'anterior legislatura, segons ha assenyalat Vidal.

Per això, una vegada que el Consell de Ministres va aprovar el Pla el 17 de juliol de 2015, el Consell de Govern de dia 24 del mateix mes va donar el vistiplau a la revisió anticipada, que el Consell Balear de l'Aigua va ratificar i va formalitzar el passat 31 de juliol, esquivant així una possible sanció que es traduiria en la reducció de fons europeus que arriben a la Comunitat Autònoma i donant resposta al mal estat d'algunes masses d'aigua.

De fet, el Pla Hidrològic aprovat pel Consell de Ministres «incompleix les polítiques ambientals europees en una sèrie de punts» que la Comissió Europea va plasmar en l'informe 'Draft Points', amb prescripcions de caràcter general per a totes les conques i de caràcter particular per a la conca intracomunitària de les Illes.

Per la seva banda, Vidal ha qualificat «d'ambiciosa» aquesta revisió i ha anunciat que com a principals canvis s'incorporen les dades de l'anàlisi de la recuperació dels costos dels serveis de l'aigua i s'analitzen i incorporen les pressions a tots els tipus de masses, que van des de les embarcacions per a les aigües costaneres fins a la sobreexplotació i la contaminació per nitrats en les subterrànies, passant pels abocaments de les depuradores en torrents, entre uns altres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.