Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB valora positivament «el pas endavant» que suposa el pla de busos interurbans

8296
GOB.

El GOB valora molt positivament el «pas endavant» que representa el nou pla de busos interurbans cap a l'ampliació de la xarxa de transport públic a Mallorca. Amb tot, els ecologistes han presentat al·legacions a l'esborrany del Pla Insular de serveis de transport regular de viatgers per carretera de Mallorca, que inclou les noves línies de bus de l'aeroport cap a destinacions turístiques, Inca i Manacor.

En un comunicat, el GOB ha recalcat que «el dèficit de la xarxa i la qualitat del transport públic a Mallorca ha estat una de les qüestions més denunciades i reivindicades pel grup ecologista» i han destacat que «la falta d'inversió històrica a la xarxa de ferrocarril, sumat al sistema de concessions de les línies de bus que hi ha hagut fins ara, ha implicat que para molta gent, l'alternativa del transport públic fos una alternativa viable per als seus desplaçaments habituals».

El fet que les actuals concessions acabin el 2018 ha representat «una oportunitat que s'ha aprofitat per replantejar el sistema de gestió, les línies, els serveis i la disposició de la xarxa de busos interurbans per optimitzar-la perquè acabi fent un transvasament de persones dels mitjans de transport privats per carretera als mitjans de transport de viatgers per carretera», han explicat.

Lamenten que no respon a un treball previ d’estudi de la mobilitat integral

Així mateix, des del GOB consideren positiu el plantejament d'aquest Pla insular de serveis de transport regular de viatgers per carretera de Mallorca, encara que lamenten que el seu plantejament no respongui a una «anàlisi i proposta prèvia relativa a un pla de mobilitat integral para a tota l'illa de Mallorca».

A més, els ecologistes comparteixen que el fet que les concessions actuals relatives a la prestació del servei de transport públic de viatgers per carretera acabin el 2018, representa «una oportunitat per millorar i optimitzar l'actual oferta de transport de viatgers per carretera», i entenen que «no s'ha de deixar perdre l'oportunitat de promoure la utilització del transport públic enfront del transport privat, oferint un sistema de transport col·lectiu de qualitat».

Implantació de serveis en l’aeroport

Amb tot, consideren primordial per millorar la xarxa de transport públic de Mallorca en un dels centres neuràlgics de generació de tràfic com és l'aeroport de Palma.

Així, des del GOB constaten que aquests darrers anys, la problemàtica dels cotxes de lloguer ha estat una de les qüestions que ha fet plantejar la necessitat que els turistes que visiten l'illa «disposin d'alternatives de transport públic per al seu desplaçament directe des de l'aeroport».

Aquesta solució afectarà no només als turistes, sinó a totes les persones residents que viuen fora de la ciutat «i que també han de tenir la possibilitat d'arribar en transport públic a l'aeroport amb un temps i preu raonables».

En aquest sentit i en relació a aquesta proposta, «l'únic punt que no compartim és l'estacionalitat del servei, perquè a pesar que el servei es veu reforçat els mesos de temporada alta, hauria de ser un servei operatiu de cara als residents i també per donar cobertura a la quantitat de persones que diàriament es desplacen en l'aeroport de tota l'illa per motius laborals, ja sigui perquè són treballadors d'aquest, o amb treballs relacionats de manera indirecta amb l'aeroport», han matisat.

En relació també als ingressos addicionals que poden generar aquestes línies «altament rendibles», el pla proposa que aquests beneficis puguin ser redirigits cap a millorar el servei a les zones de demanda baixa o cap a bonificacions tarifàries a col·lectius socialment desfavorits.

«
Creim que aquesta hauria de ser una obligació contractual si s'opta finalment per la gestió indirecta», han assenyalat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.