Setmanari d'informació local - 138 anys

Anticorrupció demana cinc anys de presó per a Matas i cinc per a Rodríguez

7820

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat aquest dilluns cinc anys de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics a l'expresident del Govern, Jaume Matas, i altres cinc per a l'exconseller d'Interior, José María Rodríguez, dins de la subpeça separada número 3 del cas Over, una peça que pertany al cas Palma Arena.

En l'escrit d'acusació se'ls acusa d'utilitzar fons públics amb l'objectiu de «beneficiar» l'entitat mercantil Over Màrqueting, que va ser l'encarregada de les campanyes electorals del PP en els anys 2003 i 2007.

A més de Matas i Rodríguez, els fiscals anticorrupció Pedro Horrach i Laura Pellón també sol·liciten l'obertura de judici oral davant l'Audiència Provincial al propietari d'Over Màrqueting, Daniel Mercado, a qui li demana un any de presó, i a María Luisa de Miguel Oñate, com a cooperadora necessària, per a qui demana també cinc anys.

En el text de la Fiscalia s'estableix que Matas «va ostentar durant la legislatura 2003-2007 un control directe sobretot el sector de la comunicació institucional» i que Rodríguez, en la seva etapa de conseller d'Interior, i seguint les seves ordres, va acordar amb Mercado abonar-li certa quantitat per cobrir les despeses pels serveis de publicitat i comunicació en què havia incorregut el seu grup empresarial en la campanya electoral desenvolupada per al PP en el 2003.

Segons l'escrit, «per dotar d'una simulada aparença de legalitat a la sortida d'aquests fons públics des de la Conselleria d'Interior» Rodríguez va convenir amb Mercado que aquest últim «emetria dues factures per import inferior a 12.000 euros contra la Conselleria per uns conceptes propis de l'activitat de la citada Conselleria».

Per la seva banda, Rodríguez «s'encarregaria de simular l'obertura de dos procediments de contractes menors de serveis en el si de la Conselleria per poder procedir a l'abonament d'aquestes factures», així com de donar les oportunes instruccions a la secretària general tècnica de la Conselleria, de Miguel Oñate, «perquè procedís a ordenar el pagament de les corresponents factures».

Amb això, Mercado va emetre dues factures contra la Conselleria de Rodríguez, una d'Over Màrqueting SL i una altra de Link America SL però «ni Over Màrqueting ni Link America varen realitzar el servei objecte de la factura citada», ressalta el fiscal.

Així, l'escrit d'acusació assenyala que el PP va abonar «de forma opaca» mitjançant «sistemes desconeguts» un total de 181.031 euros al grup Over per diferents serveis de creativitat, planificació i arts finals.

Cas Over

A nivell general, el cas Over, que constitueix la peça 27 del cas Palma Arena centra les seves recerques en el supòsit de favor que hauria rebut aquesta empresa i en el fet que part dels doblers públics que va rebre l'empresa hauria acabat en mans del PP balear, per la qual cosa s'indaga si es va produir un finançament il·legal del partit.

És més, va anar a la seu d'Over on, en el marc dels registres duits a terme durant l'operació policial de l'anomenat cas Ibatur (l'estiu de 2010), on els investigadors varen trobar documentació que relacionaria algunes de les actuacions duites a terme per l'Executiu de Matas amb part dels fets investigats en la trama Gürtel.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.