Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB al·lega contra la legalització de l'ús de pisos per a l'allotjament turístic

7362
L'auge del lloguer vacacional provoca rebuig entre els veïnats de Palma.

El GOB va presentar aquest dimarts al·legacions a l'esborrany d'avantprojecte de llei relativa a la comercialització turística d'habitatges. 

Així mateix, el GOB ja havia manifestat que la proposta no representava garanties suficients en relació als dos grans problemes que està generant la comercialització turística d'habitatges i que són d'una banda, posar sostre al creixement turístic a través de les places d'allotjament i d'altra, garantir el dret d'accés als habitatges per davant de la seva mercantilització turística, amb totes les conseqüències socials que això ja genera.

Des del GOB, han destacat un parell d'aspectes «clau» de les qüestions que han plantejat a través de les seves al·legacions. Així, expliquen que l'anunci de l'avantprojecte, que posa condicions a la legalització de l'ús d'habitatges per a l'allotjament turístic, podria suposar una allau de peticions de "Declaració Responsable per a l'Inici de l'Activitat Turística" (DRIAT), segons els ecologistes. Per això, han proposat que es faci una suspensió cautelar de l'acceptació de més DRIAT, a manera d'una moratòria o téntol real del creixement turístic.

D'altra banda, exposen que aquesta modificació de la Llei del Turisme legalitza l'ús de pisos per a l'allotjament turístic. D'aquesta manera, segons el GOB, s'aprofundeix més la «mercantilització» de l'habitatge, «amb el seu ús com a inversió financera en una nova bombolla turística». En aquest sentit, la proposta que aporta el GOB és la retirada «immediata». Proposen que l'intercanvi de places sigui de dues places de baixa per cadascuna de nova, «per marcar una estratègia clara de decreixement turístic».

Respecte a la modificació de l'article 50.18 que planteja que no es permeti «l'inici de noves activitats de comercialització turística en habitatges residencials situats en sòl rústic protegit». Els ecologistes plantegen que aquesta prohibició sigui per a tot el sòl rústic.

Finalment, insten al Govern i les administracions a «multiplicar els esforços» per incrementar les tasques d'inspecció, sanció i tancament de l'oferta il·legal d'allotjament turístic a habitatges que l'avantprojecte esmenta reiteradament. Des del GOB consideren que, en termes generals, l'avantprojecte «no demostra valentia i compromís amb la delegació de la responsabilitat als consells i ajuntaments». I lamenten que la seva proposta de legalització «està en la més clara línia del liberalisme del laissez faire».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.