Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB al·lega contra el projecte de planta fotovoltaica en un espai que seria ZEPA

7088
El Grup d'Ornitologia Balear ha presentat al·legacions contra el nou projecte per instal·lar una planta de producció d'energia fotovoltaica a la zona de Sa Caseta.

El Grup d'Ornitologia Balear ha presentat al·legacions contra el nou projecte per instal·lar una planta de producció d'energia fotovoltaica a la zona de Sa Caseta, a Llucmajor, el període de la qual d'exposició pública ha finalitzat aquesta setmana.

Tal com han explicat, la planta prevista, que ocuparia 25 hectàrees, se situa al cor de la Marina de Llucmajor, un espai que des de fa cinc anys ha estat objecte de reiterades peticions de protecció per part del GOB a causa de la seva importància ornitològica.

Segons la informació científica que l'entitat ha remès a la Conselleria de Medi ambient, la Marina de Llucmajor hauria de ser declarada Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) per atendre les obligacions del Govern en relació al compliment de la directiva de protecció de les aus silvestres.

El projecte se suma a altres dues grans infraestructures energètiques previstes a la zona: una altra planta fotovoltaica que ocuparia 50 hectàrees en la finca de s'Àguila, i una línia d'alta tensió amb 110 torres de 40 metres d'altura que travessarà la Marina.

En aquest sentit, el GOB ha posat la situació en coneixement de la Comissió Europea, ja que considera que la Conselleria està incomplint les seves obligacions envers la directiva d'aus per no haver declarat ZEPA i permetre el desenvolupament d'aquests projectes que alteren sensiblement les condicions ambientals de la zona.

En aquest sentit, recorden que el Pla Director Sectorial d'Energia no permet la instal·lació de grans parcs fotovoltaics a les zones protegides, com són les ZEPA.

Energies renovables compatibles amb els espais naturals

Des del GOB recorden que la implantació de les energies renovables no ha de ser incompatible amb la conservació d'espais naturals excepcionals, com és el cas de la Marina de Llucmajor.

En aquesta línia, recalquen la necessitat de dur a terme la transició energètica amb projectes adaptats al territori i que compleixin diversos requisits a part de ser renovables: descentralització de la producció, democràcia en l'accés a l'energia i no mercantilista / de ben comuna.

«Recordam que aquestes instal·lacions representen la implantació en sòl rústic de grans instal·lacions de caràcter industrial per satisfer un negoci privat», afegeixen des del GOB.

Tal com han assenyalat, la implantació d'usos industrials en el sòl rústic implica la transformació indesitjable dels usos d'aquest, «un sòl sotmès ja a moltes pressions (turístiques, lucratives, immobiliàries i especulatives) que desvirtuen el que hauria de ser la seva única vocació: els usos primaris».

D'altra banda, quan es fa referència a aquests grans parcs, «parlam una altra vegada de projectes de promoció i inversió de capitals privats i, per tant, en els quals l'únic criteri és la rendibilitat econòmica, i aquesta passa per la necessitat d'ocupar grans extensions de sòl per garantir la màxima rendibilitat en termes purament econòmics de la inversió».

«Així, ens trobam davant projectes que ens allunyen de la concepció de les renovables com una eina de democratització en l'accés a l'energia que aposti per nous models de participació social i local de l'economia», apunten.

El GOB ha demanat així mateix a la Conselleria de Medi ambient «celeritat» amb la declaració de noves ZEPA, després que la setmana passada el conseller anunciés la tramitació d'un procediment per ampliar aquestes àrees a les Balears. «Confiam que aquesta ampliació pugui incorporar la Marina de Llucmajor», sostenen.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.