Setmanari d'informació local - 138 anys

Tens debat al Parlament: «Per què no eliminem els escons?»

2014
Els equips de la Xarxa Vives i del G9 han celebrat la final de la III Lliga de Debat de la UIB al Parlament aquest divendres | Parlament de les Illes Balears

Silenci absolut. Un estudiant es dirigeix al faristol de la sala de plens del Parlament i enuncia: «Per què no fem desaparèixer la veu dels representants?». Sembla una proposta. «Crec que ningú en aquesta sala s’ho planteja. Si no ens plantegem eliminar representants, tampoc ens plantegem eliminar votants» El jove es presenta: «Bona tarda, som Persuasius, i hem vingut a defensar que no cal demostrar coneixements polítics per exercir el dret a vot».

Els equips de la Xarxa Vives i del G9 han celebrat la final de la III Lliga de Debat de la UIB al Parlament aquest divendres. Els grups Balear i Los Cabinet  (G9) s’han pronunciat a favor i en contra, respectivament, sobre si La solució de la crisi dels refugiats a Europa ha de contemplar accions militars?; els finalistes de la Xarxa Vives, Menorquins (a favor) i Persuasius (en contra), han enfrontat la pregunta Cal demostrar uns mínims de coneixements polítics per tenir dret a vot?

Els estudiants de cada equip han ofert al públic i al jurat un tens intercanvi d’arguments durant 45 minuts aproximadament; el jurat ha escollit finalment el grup Persuasius per representar la UIB a la XII Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives d’Universitats, que se celebrarà a València el mes d’abril, i al grup Los Cabinet per a la VIII Liga de Debate Interuniversitario del G9, prevista per al mes de març. Els equips guanyadors han rebut un premi de 500 euros cadascun.

  • El debat complet, amb les intervencions de Menorquins, Persuasius, Baleares i Los Cabinet, és disponible en aquest enllaç

 

La dinàmica

La Lliga de Debat de la UIB és oberta per a tots els estudiants de la Universitat. Els participants formen grups i es preparen amb antelació el tema corresponent, tant la postura en contra com a favor.

En una primera tanda, dos equips cada vegada debaten davant un jurat de professors la postura que se’ls adjudica aleatòriament. En la segona tanda, els equips que més debats han guanyat participen a les semifinals i a la final, que se celebra al Parlament.

El jurat escull quin dels equips finalistes participa a les lligues interuniversitàries del G9 (castellà) i de la Xarxa Vives (català), que se celebren aquest any al País Valencià i La Rioja, respectivament. Aquesta tercera edició ha comptat amb la participació de quasi 80 alumnes de les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.