Setmanari d'informació local - 138 anys

Patrimoni dóna llum verda a declarar BIC la Fàbrica Nova

La Ponència tècnica de la comissió insular de Patrimoni Històric va donar dimecres el vistiplau a la incoació de l’expedient per a declarar la Fàbrica Nova com a Bé d’Interès Cultural i per tant a iniciar el procés per a la protecció definitiva de l’antic edifici industrial. Cal recordar que l’edifici està actualment en mans privades però que els seus propietaris han iniciat els tràmits d’una reclamació legal per exigir a l’administració municipal la seva expropiació forçosa.

Dos tècnics municipals van representar a l’Ajuntament davant la ponència tècnica ja que la declaració de l’edifici com a Bé d’Interès Cultural suposarà també haver d’aprovar canvis urbanístics a la seva zona de protecció, afectada en la seva major part per una unitat d’execució urbanística que l’Ajuntament manté bloquejada des de fa anys.

També haurà de modificar la zona verda actualment annexa a l’edifici industrial, segons han assenyalat fonts de l’Ajuntament.

Adquisició

Les fonts municipals han admès que la Fàbrica Nova -que es troba en molt mal estat- suposarà un problema per a l’Ajuntament si finalment ha de expropiar i encara més si finalment queda protegida com a Bé d’Interès Cultural ja que el consistori es veuria obligat a la seva rehabilitació i conservació, incloses les peces d’arqueologia industrial que hi ha al seu interior.

Tot i així la protecció també obriria la porta a que l’edifici fos finalment adquirit pel Consell o pel Govern Balear per a la seva conversió en museu. La declaració com a BIC seria per tant un requisit obligatori perquè aquestes institucions, si es converteixen finalment en les titulars, poguessin obtenir fons estatals per a la seva rehabilitació.

En tot cas la incoació de l’expedient ha estat «per iniciativa del Consell», segons han detallat les mateixes fonts de l’Ajuntament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.