Setmanari d'informació local - 138 anys

Presenten el calendari d'activitats de tardor al Mercat Ecològic de Palma

13701
Ajuntament de Palma

Aquest dimarts la regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal i el coordinador del'àrea, Josep Maria Rigo, han presentat al Mercat Ecològic de Palma, a la plaça dels Patins, el programa d'activitats de tardor, juntament amb Aina Socias, de l'Associació de Varietats Locals, Iñaki Illan, d'Escull Solidari i Nofre Fullana de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.

A partir del proper dissabte dia 23 de setembre, i fins al 16 de desembre, es duran a terme 12 activitats, els dissabtes entre les 11 i les 13 h. Les activitats es fan amb la finalitat de promoure l'agricultura i l'alimentació ecològica a Palma, una de les principals línies d'acció de l'Àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal.

Així mateix, aquestes activitats tenen també com a objectiu dinamitzar el Mercat Ecològic de Palma perquè sigui alguna cosa més que un punt de venda i esdevengui un nucli de dinamització de la producció i el consum ecològic. Cal recordar que aquest és el mercat ecològic més important a una capital de l'Estat espanyol, després de 7 anys està plenament consolidat, compta amb uns clients estables i amb uns 16 punts de venda de fruita i verdura, farina, llegums, formatge, pa i pastisseria. El mercat té lloc a la plaça dels Patins cada dimarts i dissabte de matí.

Es faran activitats adreçades apersones interessades en aquest tema i també al públic en general i familiar. Hi haurà tallers de cuina, d'hort ecològic, de planter i llavors, de conserves, de compostatge domèstic, de cuina per a infants i fins i tot tallers de cosmètica natural o conta contes.

Aquestes són les activitats:

Dissabte 23 de setembre, Extracció de llavor: breu descripció de la importància de les varietats locals per a l'agricultura i l'alimentació i del cicle que tenen les plantes des de la llavor fins al fruit. Per exemplificar-ho es farà un taller d'extracció de tomàtiga. Aquest consisteix en extreure llavors d'una tomàtiga de ramellet i després posar-la a fermentar, netejar-la i assecar-la. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació de Varietats locals.

Dissabte 30 de setembre, Taller de Galetes d'oli: s'elaboraran unes galetes d'oli amb productes ecològics del mateix mercat ecològic amb els quals es farà la pasta per a les galetes i se'ls hi donarà forma amb l'objectiu que, una vegada a casa, es puguin enfornar i menjar. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació Escull Solidari.

Dissabte 7 d'octubre, L'hortecològic al teu balcó: com es pot fer un hort al balcó de ca nostra amb cossiols, taules d'hort, capses de fusta, etc., seguida d'una pràctica on es sembraran verdures de temporada i s'explicaran les necessitats d'aigua, llum i fertilitat de cada una d'aquestes verdures. A càrrec de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.

Dissabte 14 d'octubre, Elaboració de cosmètica natural: nocions de cosmètica natural, . S'explicarà com s'elaboren els diferents tipus de productes, les seves propietats i com podem aconseguir els ingredients apostant sempre per un producte de proximitat o de comerç just. S'explicaran les bases per elaborar cosmètica natural i es donaran diverses receptes. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.

Dissabte 21 d'octubre, Petits guerrillers de Jardí: feim bombes de llavors! Aquest taller es presenta com una manera alternativa de fer dispersió de llavors. L'objectiu és donar una idea als infants de quina manera poden ajudar a conservar les àrees verdes, a més de conèixer una manera innovadora i divertida de germinar i distribuir llavors. Activitat de l'Associació Escull Solidari.

Dissabte 28 d'octubre, Cuina creativa de temporada: demostració de diferents receptes fàcils i ràpides amb ingredients de varietats locals i de temporada i l'explicació de les seves propietats nutricional per poder-los incorporar a la nostra dieta quotidiana. Els assistents faran degustacions de les receptes elaborades. A càrrec de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.

Dissabte 4 de novembre, Què feim amb els excedents de temporada? Elaboració de conserves vegetals: com facilitar la conservació de fruites i verdures de temporada. Primer repassant els diferents tipus de conservació dels aliments. Després es donaran instruccions per poder fer aquesta conservació amb els productes de temporada del Mercat Ecològic. Activitat de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.

Dissabte 11 de novembre, Compostatge casolà: explicació sobre què és i com es pot fer, de manera senzilla, un bon compostatge casolà per donar nutrients als nostres cultius. Es durà a terme una pràctica amb un compostador casolà i es mostraran les diferents tècniques, emprant les restes que es poden trobar al mateix mercat. Aquesta activitat la durà a terme l'Associacióde Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.

Dissabte 18 de novembre, Conta contes: El Jardí Curiós: activitat enfocada perquè els més petits prenguin consciència de la importància de l'agricultura ecològica, en format de conta contes. A més, els infants, amb l'ajuda del monitor o monitora, desenvoluparan el seu projecte de jardí "ideal", on cadascú crearà un disseny de com seria el seu jardí perfecte, tot coneixent la flora autòctona. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació Escull Solidari.

Dissabte 25 de novembre, Amb el menjar Sí es juga! (taller de pintura amb vegetals): En aquest taller dirigit als infants es crearan tota una sèrie de pintures fent servir aliments que es poden trobar al Mercat Ecològic de Palma, extraient els pigments i mesclant-ho amb diferents bases. Després es farà una pintura al natural del mercat per a que cadascú se la pugui emportar a casa. Aquesta activitat serà duta a terme per l'Associació Escull Solidari.

Dissabte 9 de desembre, La nostra empremta al Món: Mitjançant proves i jocs, es farà prendre consciència als participats de les activitats que, sense adonar-nos-en, deixen una clara empremta al planeta. Propostes que podem fer nosaltres per reduir-la, com per exemple: la importància del producte de proximitat, el consum de productes ecològics, la reducció dels materials de rebuig, etc. A càrrec de l'Associació Escull Solidari.

Dissabte 16 de desembre, Elaboració de planter: Taller que tracta sobre la importància de les varietats locals per a l'agricultura i l'alimentació. Es dóna especial importància a la llavor com a recurs per a l'agricultura i com a font d'energia i vida. Per exemplificar-ho es farà un taller on s'elaborarà un planter de diverses hortícoles per poder configurar un hort posteriorment. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació de Varietats Locals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.