Setmanari d'informació local - 138 anys

Xelo Huertas i Podem no arriben a un acord i aniran a judici

8978

Aquest dijous, la defensa de Podem i la de l’expresidenta del Parlament Xelo Huertas no han arribat a un acord de conciliació. Per tant, hauran d’anar a judici oral, el qual ha quedat fixat per al dia 4 de maig a les 09.30 hores.

A l’inici de la vista prèvia, a la qual no ha assistit Huertas -sinó que ha estat representada pel seu advocat i la seva procuradora-, ha quedat descartada la possibilitat d’una conciliació perquè la defensa de l’expresidenta ha posat com a condició que la diputada sigui reintegrada a Podem. A açò, la lletrada de Podem, Aina Díaz, ha respost que consideren que l’expulsió es va fer correctament i, per tant, no admetran la petició. A més a més, ha dit no entendre la sol·licitud, incidint en el fet que Huertas ha votat en contra el partit i ha dirigit crítiques a la direcció, en diverses ocasions.

FETS CONTROVERTITS

Fetes les al·legacions per les parts, la jutgessa ha fixat els fets controvertits que hauran d’abordar-se al judici.

El primer d’ells és si Huertas va manifestar en una reunió del Consell Ciutadà que votaria no als pressupostos, en contra de la voluntat de l’Assemblea Ciutadana. Una situació que la defensa de la diputada nega. Sobre aquest, la demanda sol·licita incorporar una acta de la reunió que Podem manté que no existeix. No obstant això, no està en qüestió que Huertas manifestara que votaria en contra dels pressupostos si no «s'arreglava» el conveni de Daniel Bachiller en el xat del partit, una conversa aportada com a prova a la causa.

Una altra qüestió és que la representació de Huertas assegura que hi ha hagut un «tracte discriminatori» perquè, segons la seva versió, Baltasar Picornell es va expressar «en els mateixos termes» respecte dels pressupostos però ha estat proposat i nomenat president; a açò, Podem al·lega que Huertas té «especial inquina»contra Picornell i que «busca fer mal» per ser qui l’ha suplida en la Presidència.

Sobre açò, la lletrada de Podem ha advertit de la possibilitat d’emprendre accions legals per vulnerar l’honor de Picornell. A més, ha acusat Huertas de voler promoure un «show mediàtic» amb la causa.

Una altra qüestió per al judici es la nul·litat de l’expedient sancionador que argumenta l’expresidenta en base a suposades irregularitats en la seva tramitació. A tot açò, també hi suma una presumpta «contaminació» en el procediment per part de la comissió de garanties estatal que, segons la demandant, hauria dictat ja una resolució abans que l’autonòmica.

Per la seva part, el Ministre Fiscal qüestiona que s’ha vulnerat el dret a la llibertat política i d’expressió de Xelo Huertas i si bé no veu incorrecció en el procés planteja valorar la «raonabilitat» de la sanció.

TESTIMONIS

A proposta de les parts, la titular del jutjat de instrucció 14 ha admès diverses proves testimonials, entre les quals hi ha la del membre de la Comissió de Garanties Democràtiques estatal Pedro Fernández (per videoconferècia), l’investigador Daniel Bachiller, el secretari d’organització Alejandro López, l’instructor de l’expedient, Joan Canyelles, i les d’altres membres del partit.

La jutgessa no ha admès el testimoni d’un periodista amb qui la defensa del partit pretenia demostrar que Huertas hauria «pressionat» els consellers el Govern Biel Barceló i Catalina Cladera en relació als pressupostos i la no renovació del conveni de Daniel Bachiller.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.