Setmanari d'informació local - 138 anys

Els embassaments superen la capacitat màxima i flueixen «controladament» cap als torrents

7468
Els embassaments de Cúber i el Gorg Blau han superat la seva capacitat màxima i flueixen «controladament» cap als torrents.

Els embassaments de Cúber i el Gorg Blau han superat la capacitat màxima i flueixen «controladament» cap als torrents, segons ha informat l'Ajuntament després de visitar la zona el batle, José Hila, i la presidenta d’Emaya, Neus Truyol.

Acompanyats pels directors i tècnics de l'empresa pública, la comitiva municipal ha visitat els embassaments per comprovar la situació després de les intenses pluges del cap de setmana i conèixer les mesures que s'estan aplicant per aprofitar l'aigua per a consum humà.

Segons ha indicat l'Ajuntament, els embassaments superen el màxim de la seva capacitat: a l'embassament de Cúber, on han plogut aquests dies 230 l/m2, s'aconsegueix un nivell de 101,26% i vessa 10 cm cap al torrent d’Almadrà. Des del 16 de gener, el nivell d'aquest embassament ha pujat 98 cm.

En el cas del Gorg Blau, les pluges dels darrers dies han estat de 350 l/m2 i es troba al 102,95% de la seva capacitat, vessant 35 cm cap al torrent del Gorg Blau (i posteriorment al torrent de Pareis). Des de dilluns passat, en una setmana ha pujat 2,18 m el seu nivell. Així, la reserva conjunta és en total de 102,30%.

Situació «poc freqüent però no excepecional»

L'any passat per aquestes mateixes dates les reserves dels embassaments eren del 27,98%, després d'una tardor gairebé sense pluges i un hivern també molt sec.

El darrer episodi de desbordament fou el 2010, per la qual cosa l'Ajuntament ha destacat que es tracta d'una situació «poc freqüent però no excepcional».

En aquest sentit, els embassaments estan preparats per a aquests episodis i el desbordament pels torrents seguint el curs natural de l'aigua és «un fet normal».

Enguany es va arribar al nivell més sota el 31 d'octubre, un 26,21% quan es va deixar d'extreure aigua i les Balears es trobaven en situació d'alerta per sequera.

Al llarg del mes de novembre i primera quinzena de desembre es va iniciar una recuperació molt lenta de les reserves, fins a arribar al 37%.

Després de l'episodi de pluges del 20-14 de desembre i en només en uns dies es va arribar a superar el 90% de la capacitat dels embassaments i es van reiniciar les extraccions d'aigua.

Per aprofitar al màxim l'aigua disponible en episodis de pluges com a aquest, ja es varen instal·lar el desembre passat unes bigues de 72 cm en embassament del Gorg Blau que permeten incrementar en 0,5 Hm3 l'aigua que es pot emmagatzemar.

Així mateix, aquest passat cap de setmana es va acordar amb l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) proporcionar aigua també al municipi de Calvià, ja que actualment Palma té un excedent de recursos gràcies a la situació dels embassaments i a les fonts (font de la Vila, donin Baster i de Mestre Pere).

La presidenta d’Emaya, Neus Truyol, ha valorat que es disposi d'aigua en els embassaments, però també ha recordat que els embassaments plens només poden proporcionar el 30% de l'aigua que consumeix la ciutat pel que segueixen sent necessaris altres recursos.

Truyol ha recalcat que en aquest moment també les fonts proporcionen aigua, però es necessiten també els aqüífers, que es recuperen més lentament i que s'han de gestionar de forma sostenible per evitar la sobreexplotació i la salinització.

A més, Truyol ha incidit que no es pot prescindir de l'aigua dessalada per fer front a la temporada turística i poder reservar aigua en els pous.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.