Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS proposa al Govern un pacte per a la reindustrialització

MÉS per Mallorca ha proposat al Govern un pacte per a la reindustrialització valent, «el més potent a l'Estat després de la reconversió basca». En una interpel·lació a la presidenta del Govern durant la sessió de control a l'executiu del ple d'aquest dimarts, el coordinador general dels ecosobiranistes, Lluís Apesteguia ha reclamat apostar pel decreixement turístic i la diversificació econòmica.

«Com vostè, presidenta, jo també crec que l'economia d'aquest país té unes enormes fortaleses i potencialitats, però també que té unes enormes debilitats i mancances», ha afirmat Apesteguia. En aquest sentit, el portaveu ecosobiranista ha subratllat que les debilitats i mancances no es limiten només a la precarietat laboral, la dificultat d'accés a l'habitatge, la creixent concentració de riquesa en poques mans o l'estancació dels salaris en relació amb els preus, sinó que també es manifesten en àmbits com la manca de sofisticació empresarial, l'educació superior i la formació continuada, l'eficiència en el mercat laboral i la innovació.

«Les nostres debilitats estan totes vinculades a un sol factor: el monocultiu turístic», ha destacat Apesteguia. «Per això necessitem dues coses: reduir la dependència del turisme i fomentar altres sectors econòmics», ha defensat el també coordinador general de MÉS per Mallorca. Apesteguia ha argumentat que «s'ha fomentat la idea que a aquest país ho devem tot al turisme, que abans érem pràcticament una economia pobra de subsistència. Però això no és cert».

Així mateix, Apesteguia ha exposat que abans de la Guerra Civil, l'economia de les Illes Balears, predominantment agrícola i industrial, creixia a un ritme del 4,47%, per sobre de la mitjana estatal del 2,58%. Als anys 60, abans del boom turístic, el nivell de renda per càpita a les Illes Balears superava en trenta punts la mitjana estatal, mentre que ara només la supera en vuit punts, amb una tendència a la baixa des de 1985, en paral·lel amb la disminució de la importància de la indústria en l'economia global, que va tocar fons el 2018 amb un 5,9%, tot i que des de llavors ha mostrat una recuperació fins al 7,3%.

«Per això li proposo i li demano un pla de reindustrialització audaç. El més potent a l'Estat després de la reconversió basca. Si ho fa, ens tindrà al seu costat», ha conclòs Apesteguia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.