Setmanari d'informació local - 138 anys

La collita d’oliva cau un 70% per la mosca i l’humitat

Mal any per a les olives i l’oli d’oliva a la Vall de Sóller i probablement en tota la Serra de Tramuntana. L’elevada humitat que els olivars han mantingut durant l’estiu, a causa de pluges al juny, juliol i agost han provocat una gran explosió demogràfica de la mosca de l’oliva el que afegit a la poca producció en la majoria de les zones de la Vall, precipitarà la collita fins a valors inferiors a un 30 per cent dels de l’any passat. El 2017, a més gairebé no es va notar la presència de la plaga d’aquests dípters.

Tot i això des de la Cooperativa agrícola Sant Bartomeu es recorda que la collita de la temporada anterior va ser excepcional ja que només en les tafones d’aquesta entitat es molturaren per a la producció d’oli unes 1.500 tones.

Margalida Morey, tècnica de la Cooperativa estima que aquest any aquesta quantitat arribarà, com a màxim, a les 400 tones, tot i que recorda que fa dos anys la collita va ser fins i tot bastant inferior a aquesta quantitat. Aquestes xifres corresponen a la producció adscrita a la DO Oli de Mallorca elaborada per la centenària cooperativa local.

Oliva de taula

Pel que fa a l’oliva destinada al seu consum en taula -una opció molt rendible per als productors de la Vall des de la creació de la DO Olives de Mallorca-, l’any passat es van rebre unes 100 tones en brut (unes 80 tones netes) una xifra que enguany es veurà reduïda mínims testimonials.

A dues setmanes o tres d’iniciar-se la recollida una gran quantitat de fruit ha caigut dels arbres i el que encara està en les branques està picat per la mosca o -en cas d’haver-se fet el tractament adequat- marcat per l’insecte que ja la fa inviable per als requisits de qualitat de la DO.

En aquest aspecte cal dir que la Cooperativa té una gran reserva d’oliva de taula per a comercialitzar a causa dels excedents de 2017, però de les tres varietats de la DO, la trencada no aguanta més d’una temporada. No hi haurà problemes de subministrament d’oliva negra i sencera.

La majoria d’agricultors consultats han manifestat que la situació en les oliveres és similar, independentment de les zones de la vall en què se situen. Segons Morey «el bon maneig de l’olivar té en aquest aspecte més importància que la seva ubicació. A més molta de l’oliva que encara no ha caigut ho farà en les properes setmanes per l’acció de la segona plaga de l’olivar: el «prays» (o corc de capoll . Des de la cooperativa Margalida Morey recorda que «l‘alternança o fluctuació natural de la producció també és un factor a tenir en compte que aquest any s’ha afegit a les condicions ambientals desfavorables.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.