Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern es torna plantejar la compra de la Torre Picada

SOLLER. PATRIMONIO. TORRE PICADA DE SOLLER. | Lluc Garcia

Més de 14 anys després de que l’Ajuntament fes les primeres gestions amb la propietat de la Torre Picada (s. XVI) per adquirir aquest monument defensiu emblemàtic situat en un entorn privilegiat, ara el Govern Balear es torna a plantejar aquesta compra amb diners procedents dels Fons Estatutaris.

Aquesta setmana el Govern ha encarregat una nova taxació de la finca i de l’estructura defensiva a una empresa especialitzada. Però tot indica que, com ha passat en altres ocasions el preu que demanava la propietat podria estar lluny de la taxació atès el nul valor urbanístic de la finca. La torre està declarada BIC i està situada en terreny de la màxima protecció en una parcel·la litoral de 10.000 metres quadrats.

El batle Jaume Servera ha admès que el Govern s’ha interessat en l’adquisició i que la taxació realitzada aquests dies és amb aquesta finalitat.

El preu que actualment demanen els propietaris per la finca no se coneix però ja l’any 2004 l’oferiren a les institucions públiques per dos milions d’euros, després que un any abans l’Ajuntament, llavors en mans del pacte PP-UM-Uniso s’interessés per tenir una oferta. L’Ajuntament arribà a demanar al Ministeri, llavors dirigit per Jaume Matas que fes la compra però la gestió no fructificà. Aquest preu no va davallar en posteriors negociacions fetes en anys successius.

El 2005 el PSOE de Sóller va demanar a la direcció provincial del partit que proposés la compra de la Torre Picada al Ministeri de Medi Ambient ja que la llavors ministra, la socialista Cristina Narbona, havia anunciat la intenció de l’Estat d’adquirir finques costaneres per evitar la destrucció del litoral. El Govern Balear va proposar una llista de possibles adquisicions entre les quals hi havia la Picada.

El 2008 hi hagué altre cop una oferta pel mateix preu que tampoc no arribà a bon Port.

Fonts de l’Ajuntament no han volgut valorar l’interès que podria tenir ara l’adquisició tot i que han recordar que atès que la torre es BIC està protegida i no s’hi por fer res tot i estar en mans privades.

S’ha de dir que la propietat és encara d’una família sollerica que sempre ha donat facilitats per visitar la torre o per dur-hi a terme accions de caire històric o cultural.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.