Setmanari d'informació local - 138 anys

Ultima Hora celebra els 125 anys d'història amb una exposició a Es Baluard

24745

Representants de tota la societat de Balears varen assistir a la inauguració de la mostra que resumeix els 125 anys d'història del diari Ultima Hora i, amb ella, la història de Balears, Espanya i el món durant el mateix període de temps. Estarà oberta a partir d'aquest dimecres a l'Aljub del Baluard com a aparador gràfic de la transformació que han sofert el món i, alhora, la forma d'explicar-los.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va encapçalar la representació institucional i va lloar en el seu discurs el «fet històric» que la capçalera d'un diari hagi viscut més d'un segle, especialment en els complicats temps actuals. Va recalcar l'esforç de la família Serra «compromesa amb el seu entorn», com a mostra la posada en marxa del propi Baluard, i de qui va dir que és exemple d'una tradició periodística «de qualitat».

Armengol va repassar moments complicats de la història universal durant aquests 125 anys, però va valorar que la societat balear ha demostrat que, en situacions complicades, és forta i es creix davant les adversitats. També va assegurar que, en uns moments en els quals la informació és cada vegada més ràpida i efímera, és més necessari que mai un periodisme proper, compromès, que ajudi a la societat a tenir una visió crítica i reflexiva de la realitat. Va agrair, a més, el treball que han realitzat durant tots aquests anys els treballadors del diari i va desitjar un gran futur al periòdic.

El batle de Palma, Antoni Noguera, va parlar de la profunda imbricació que existeix entre la societat i els mitjans de comunicació i va destacar el «vincle sentimental» que hi ha entre Cort i el diari ja que la seva primera redacció va estar precisament a la plaça de Cort.
«Ultima Hora ens ha ofert durant tots aquests anys un relat de la ciutat de Palma de primer nivell», va assenyalar el batle. Noguera va agrair a la família Serra la seva contribució a la societat de la informació, del coneixement i de la cultura, així com l'haver contribuït a millorar la ciutat.

La presidenta i el batle varen parlar davant més de tres centenars de convidats, en presència de la presidenta del Grup Serra, Carmen Serra. Van acudir el president del Consell, Miquel Ensenyat; el del Parlament, Baltasar Picornell; la delegada del Govern, Rosario Sánchez, i bona part de l'Executiu, com la vicepresidenta Bel Busquets, i els consellers Iago Negueruela, Martí March i Vicenç Vidal. També hi va ser el comandant general de Balears, Juan Cifuentes; el coronel cap de la Guàrdia Civil, Jaume Barceló, i el rector de la UIB, Llorenç Huguet.

El director del diari, Miquel Serra, va presentar l'acte i va lloar el treball realitzat per les dues comissàries de la mostra, la historiadora Margalida Tur i la periodista Francesca Marí, així com del director artístic del 125 aniversari, Alejandro Clavo, i el cap de Disseny i Publicitat del Grup Serra, Ángel Orosa. «Ha estat un any de treball intens, de molta hemeroteca, per fer aquesta selecció», va recalcar.

En nom de tots ells, Margalida Tur va explicar que els 125 anys de Ultima Hora ho són també del periodisme, per la qual cosa la mostra fa un repàs a històries de l'últim segle, que inclouen des de l'arribada de l'home a la lluna a l'enfonsament del Titanic, la prova que, des d'un mitjà local, també es pot tenir una mirada global.

Tur va ressaltar que la narració dels fets històrics va acompanyada d'una crònica periodística de la història de Mallorca i de la seva progressiva obertura al món cultural, aspecte en el qual el diari sempre ha pres un paper protagonista. Va incidir que la mostra permet veure l'evolució del diari en aquests 125 anys, des de la seva fundació per part de Josep Tous Ferrer fins a l'actualitat, «amb l'embranzida de Pere A. Serra i de Margalida Magraner», des de les linotípies a l'ordinador o de les plaques fotogràfiques al món digital. També va recalcar que una mostra d'aquesta magnitud només es pot escometre a partir de la veu i la imatge dels seus veritables autors: els periodistes i fotògrafs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.