Setmanari d'informació local - 138 anys

Només un 26% de les masses de l’aigua no està en risc d’incomplir la normativa europea

24249

La nova revisió anticipada del Pla Hidrològic 2015-2021, que ha estat presentada aquest dijous pel Govern, ha detectat que l'estat de les masses d'aigua subterrània ha empitjorat en passar d'estar el 46,6% en bon estat l'any 2013 a solament el 26,4% l'any 2017, principalment, per la sobreexplotació. La resta estaria en diferents tipus de risc d'incomplir la normativa europea.

Segons ha explicat el conseller d'Agricultura, Medi ambient i Pesca, Vicenç Vidal, aquesta nova revisió inclou un total de 344 mesures per poder complir amb la normativa europea, que plantejava sancions a Espanya per incompliment del calendari, entre altres.

Aquesta revisió s'aprovarà aquest divendres en el Consell de Govern, després d'haver rebut un total de 126 aportacions durant el període de participació pública que s'ha perllongat durant més d'un any.

Després d'això, el pla serà remès al Consell Nacional de l'Aigua perquè informi favorablement abans de rebre el vistiplau definitiu al Consell de Ministres. S'espera que la revisió s'aprovi abans de finalització d'any per iniciar, a principis de 2019, la redacció del nou cicle.

Des de la Conselleria, han destacat que es compleix així «el compromís» adoptat amb la Comissió Europea per evitar una sanció per les manques detectades en el pla vigent, tramitat per l'executiu anterior. Segons ha detallat Vidal, la revisió es fa «per aquest motiu» així com per l'estat de les masses d'aigua de les quals «només un 26% es troba fora de risc».

Així, ha informat que el pla vigent, aprovat en 2015, no contenia l'actualització de l'estudi de pressions i avaluació dels costos del cicle integral de l'aigua ni mesures de recuperació de costos. A més, durant la legislatura anterior es va detenir el seguiment de les masses d'aigua superficials, per la qual cosa no s'havia actualitzat l'estat.

Reducció de nitrats en les masses subterrànies i sobreexplotació

També es van detectar manques en les mesures de reducció de nitrats en les masses subterrànies i l'absència de protecció de les masses d'aigua subterrània amb sobreexplotació.

La directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, ha explicat que el pressupost per a aquest pla fins a 2021 és d'uns 1.000 milions d'euros i que de les mesures del pla, el 80% ja estan en marxa i el 27% ja està executat.

Així mateix, han explicat que algunes d'aquestes mesures faran que s'evitin fer pous en zones sobreexplotadas, que s'eviti la intrusió marina (prohibició d'executar sondejos per a extracció marina i prohibicions de noves explotacions d'aigua dolça) i, per primera vegada, es reconeix el catàleg de zones humides.

A més, es recull el Pla de Gestió d'Ús Sostenible de l'Aigua Municipal previst en el Pla de Sequera i les mesures de gestió de sequera més bàsiques absents en el pla vigent.

Fonts Ufanes

Entre altres mesures, el pla també preveu la reserva de recursos per a l'Administració amb finalitats ambientals, fent, per exemple, que els excedents de les Fonts Ufanes es reservin perquè arribin a s'Albufera directa o indirectament.

Respecte als abocaments, el conseller ha dit que «l'important és que s'ha produït un canvi de paradigma i que s'ha fet una gran inversió en infraestructures».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.