Setmanari d'informació local - 138 anys

La fossa de Marratxí serà la primera a exhumar aquest nou curs

24019

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha convocat aquest dimarts una nova reunió de la Comissió Tècnica de Persones Desaparegudes i Fosses en la qual els responsables de Societat Aranzadi, l’adjudicatària del concurs públic per a dur a terme les intervencions arqueològiques del Pla d’Actuacions a fosses aprovat per a enguany, han exposat el calendari a partir del qual intervendran en les diferents fosses de la Guerra Civil que el Govern excavarà aquesta tardor.

La intervenció de la fossa de Marratxí és la primera en el calendari previst, que començarà a finals de setembre. Posteriorment, la primera setmana d'octubre, es durà a terme simultàniament la segona fase en el cementeri de Montuïri i els sondejos en el cementeri de Manacor per a continuar amb l'estudi de viabilitat. La segona setmana d'octubre començaria la intervenció en el cementeri de Calvià, fins al 28 d'octubre previsiblement, i just l'endemà s'iniciaria l'actuació a Sencelles. Del 5 al 18 de novembre es preveu intervenir el cementeri de Figueretes a Eivissa i simultàniament es podrien començar les feines al pou de s'Àguila a Llucmajor. Del 19 al 25 de novembre, mentre s'acaben les feines a Eivissa es podria començar la intervenció a Porreres fins a mitjan desembre. Mentrestant un altre equip està previst que exhumi el pou de s'Àguila, en el cas que s'haguessin localitzat restes humanes, o sinó es reprendrien les feines en el pou-ossera del cementeri d'Alaró.

La intervenció de Marratxí està prevista a tres fosses situades en el cementeri municipal, on s’estima que hi ha soterrades un total de cinc persones. Aquesta fossa es va documentar gràcies al treball d'Investigació dela professora Magdalena Jaume i l'arquitecte Josep Quetglas. S’espera trobar-hi els cossos de Germà Ballester Janer i quatre homes més no identificats. El cos de Germà Ballester aparegué el dia 17 d'agost de 1936 a la cuneta de la carretera Palma-Inca, al quilòmetre 7,600. Germà Ballester era procurador de l’Audiència, a Palma, on vivia al carrer de Vallori i on havia nat dia 28 de març de 1878, al segon pis del número 40 (avui, carrer de Can Vallori, 20). Casat amb Maria Dolors Beneyto Castelló, d’Ontinyent, actriu de teatre i comare de professió, tenia 54 anys i ella 51; i no varen tenir fills.

Les altres persones, no identificades i que estan en aquesta fossa, foren trobades assassinades:

- Un individu, el dia 19 d’agost de 1936, a la cuneta de la carretera vella de Bunyola, a l’altura de la finca de Son Verger, entre les finques de Son Guillermo i Son Guiem Grau.
- Els altres tres, el 22 d’agost de 1936, a la carretera d’Inca, en el quilòmetre 7,800 davant la finca Ses Cases Noves.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.