Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell aposta per la documentació de la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu com a patrimoni immaterial

23285

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca i el Bisbat de Mallorca donen continuïtat al programa de divulgació de la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu. I ho fan mitjançant la plataforma digital www.assumpciodelamarededeu.net a través de la qual es difonen els horaris de visita dels llits de la Mare de Déu de les esglésies i convents d’arreu de Mallorca que tenen lloc durant el mes d’agost.

Un programa de visites que es complementa amb un programa cultural associat a la festa, que recull la programació d’activitats preparada per ARCA, el Museu de Mallorca, la Fundació Amics del Patrimoni i l’associació cultural Al Rum d’Alaró.

Però més enllà del caire divulgatiu que ha mantengut el projecte des que es va posar en marxa l’any 2010, enguany el portal web ha iniciat la publicació de treballs d’investigació i recerca de temàtica assumpcionista, que es poden consultar a l’apartat Documents. L’objectiu és convertir aquesta web en un espai digital no tan sols de difusió de la festa sinó també de documentació d’aquesta i del patrimoni vinculat, tant material com immaterial. Un espai que s’inaugura enguany amb un article del pare Gabriel Llompart (Palma 1927-2017), publicat el 1986 a València sobre “La Mare de Déu morta a Mallorca, entre el folklore i la litúrgia”. Un escrit que es recupera a mode de reconeixement a la tasca desenvulpada per aquest destacat teòleg, historiador i folklorista. L’apartat Documents es completa amb l’article sobre la història de la iconografia assumpcionista “El símbol de l’Assumpció de Nostra Senyora”, obra del coordinador del projecte Gabriel Carrió Vives.

Aquest espai de documentació també incorporarà material audiovisual del muntatge dels diferents llits de la Mare de Déu que s’exhibeixen a Mallorca durant el mes d’agost. Segons ha anunciat Kika Coll, directora insular de Patrimoni, es començarà pels enregistraments del procés de muntatge de la Mare de Déu de Binissalem i d’Alaró, obra del fotògraf Vicenç Matas. També s’aniran afegint durant els propers anys treballs d’investigació i documentació, material gràfic, interactiu, audiovisuals… per a no només difondre els valors patrimonials d’aquesta festa sinó també que la gent tengui coneixement del seu ressó històric, cultural i patrimonial.

L’acte de presentació del programa de divulgació de la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu 2018 s’ha celebrat aquest dijous a l’església parroquial d’Alaró en presència de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; el batle d’Alaró, Guillem Balboa; el coordinador del projecte, Gabriel Carrió i membres de l’associació cultural Al Rum, entre ells l’historiador, Andreu Mateu que, juntament amb altres persones vinculades a la parròquia, han dut a terme el muntatge del llit de la Mare de Déu morta que es pot visitar al municipi.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.