Setmanari d'informació local - 138 anys

El fons d'art i la col·lecció de numismàtica de Sa Nostra, declarats BIC

21799

El Consell de Mallorca ha aprovat per unanimitat declarar com Bé d'Interès Cultural (BIC) de 125 pintures del fons d'art de Sa Nostra i la seva col·lecció de numismàtica.

El fons d'art data entre el segle XVI i fins a la primera meitat del segle XX, i la col·lecció de numismàtica està formada per 484 monedes de tots els períodes culturals històrics de Balears -des del període púnic d'Eivissa fins a la Guerra civil-, segons ha informat el Consell de Mallorca.

La declaració com BIC implica mesures de protecció com l'obligació de mantenir la unitat d'ambdues col·leccions, així com garanties d'una correcta conservació de totes les peces.

«Aquesta declaració farà possible que les dues col·leccions no es puguin disgregar i que l'administració competent, en aquest cas el Consell de Mallorca, estigui al corrent de la seva ubicació i tenguem coneixement de qualsevol moviment previst», ha explicat el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles.

El conseller insular ha valorat la col·laboració dels propietaris durant el procés de catalogació dut a terme pels tècnics de Patrimoni. Aquest treball ha constatat que les peces es troben en bon estat de conservació. Moltes de les peces han estat restaurades o tutelades per l'entitat.

Miralles ha apuntat que la declaració BIC d'aquestes dues col·leccions ha de servir per fomentar la divulgació i coneixement entre la població.

En virtut de la declaració BIC, la propietat també ha de comunicar al Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca qualsevol acte jurídic i tècnic que es pugui produir en el fons. A més, qualsevol intervenció de conservació o restauració que s'hagi de dur a terme en les peces necessitarà l'autorització prèvia de la Comissió Insular de Patrimoni Històric.

La col·lecció de numismàtica és una mostra de les encunyacions fetes per la seca de Mallorca, que va estar en funcionament des de Jaume II de Mallorca fina a 1787. També estan presents les encunyacions fetes durant la Guerra del Francès, així com un conjunt de monedes púniques i de monedes islàmiques encunyades a Mallorca que corroboren l'alt valor documental i històric del conjunt.

Quant a la col·lecció pictòrica -formada per més d'un centenar de pintures, dibuixos i obra gràfica-, el seu valor per declarar-la BIC radica que en què explica la Mallorca entre el segle XIX i la primera meitat del XX, sumat a la qualitat individual de moltes de les peces i la representació de figures i espais clau en la història -com el rei Jaume o visions històriques de la ciutat de Palma-.

Igualment, el Consell de Mallorca continua treballant en l'anàlisi del valor patrimonial de la col·lecció pictòrica de Sa Nostra de la segona meitat del segle XX fins a l'actualitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.