Setmanari d'informació local - 138 anys

Desaparegut un avió d’extinció d’incendis forestals al nord de Mallorca

21767

Poc després de les sis de l'horabaixa d'aquest dimarts es va activar el protocol de recerca d’un avió d’extinció d’incendis forestals de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Es tracta d’un Air Tractor, de càrrega en terra, de l'empresa Martínez Ridao, que té contracte amb la Conselleria fins al 2020, i que forma part de l'operatiu de prevenció i extinció d’incendis forestals en època d'alt risc. El contacte amb l’aparell es va perdre a les 18.08 h mentre sobrevolava la zona de cala Sant Vicenç, quan feia un vol rutinari de vigilància.

La central de comunicació d'incendis forestals mobilitzà llavors l’avió de coordinació i observació, el Gavina, i dos helicòpters fins que es va pondre el sol. Una vegada activat el protocol també es va donar l'avís a l’112, que coordina l’operatiu de recerca que en aquests moments s’efectua per terra, mar i aire.

Així ho ha explicat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, qui ha detallat que des del primer moment està «en contacte amb l’empresa i la família del pilot, Antonio A. M., solter, de 46 anys, natural de Huelva, amb més de 1.320 hores de vol dedicades només a incendis forestals, i gran coneixedor del territori de les Illes Balears, ja que ha participat en cinc campanyes d'extinció d'incendis a les Illes». El pilot fa onze anys que treballa a l’empresa adjudicatària i l’avió compta amb 2.516 hores de vol.

De la seva banda, el director general d’Emergències i Interior, Pere Perelló, ha explicat el dispositiu de recerca que roman activat des d’aquest dimarts horabaixa. Al llarg de la nit i matinada, han actuat l’helicòpter Super Puma, l’avió D.4 Vigma i un altre avió provinent de Saragossa, que disposen d’un visor nocturn de l’exèrcit de l’aire del Servei Aeri de Rescat (SAR).

A primera hora del dematí, els mitjans d’extinció aeris que s'han mobilitzat són tres helicòpters (un de la Guàrdia Civil, un del SAR i un de la Conselleria de Medi Ambient) a més de l’avió d’observació i coordinació, el Gavina. També participen en la recerca els Agents de Medi Ambient, policia local, protecció civil, les barques de neteja del litoral i Salvament Marítim. La delegació del Govern espanyol a les Illes Balears, a més, ha mobilitzat un buc de l'armada i «pentina tota la zona des d'Escorca fins a Pollença».

Luís Berbiela, cap del Servei de Gestió Forestal, ha explicat que els mitjans aeris d’extinció dels incendis forestals també duen a terme una tasca de vigilància i prevenció. El pilot tenia programada una ruta ordinària per la zona de la serra de Tramuntana, que s’havia d’efectuar entre les 17.30 i les 18.30 h. L’aeronau es va enlairar des de l’aeròdrom de Son Bonet a les 17.23 h i s’hi va poder establir comunicació mentre sobrevolava Valldemossa amb total normalitat fins que se’n va perdre el contacte.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.