Setmanari d'informació local - 138 anys

L’Arxiu del Regne de Mallorca mostra el darrer testament de Jaume I aquest dijous

21675

Amb l’objectiu de divulgar els principals documents conservats en aquesta institució i complir així el compromís de donar a conèixer a la ciutadania el patrimoni documental de les nostres illes, l’Arxiu del Regne de Mallorca convida a la cinquena edició d’El Document del Mes, que en aquesta ocasió consistirà en l’observació i anàlisi del darrer testament de Jaume I (Montpeller, 22 d’agost de 1272).

El testament, signat per Jaume I a Montpeller el 22 d’agost de 1272, va cloure el procés iniciat trenta anys enrere i donà llum definitiva a la constitució de la Corona de Mallorca amb les Illes Balears, els comtats del Rosselló i de la Cerdanya, la ciutat de Montpeller i els vescomtats de Carlades i Omelades. El testament confirmava la partició de 1262, però afegia una sèrie de disposicions encaminades a donar més fermesa a la seva voluntat. Així, els dominis d’ambdós hereus es transmetien en alou franc, plena sobirania i independència l’un de l’altre, per tant sense cap vincle feudal entre ells. Es prohibia el desmembrament territorial de les dues corones i es disposava la seva transmissió íntegra al fill primogènit o a qui correspongués per dret de successió. També, i això és important assenyalar-ho, el testament disposava que en absència de successors legítims la Corona de Mallorca passaria al titular de la Corona d’Aragó, i viceversa. Encara el 20 de juliol de 1276, pocs dies abans de morir, Jaume I confirmà el darrer repartiment i pregà als seus dos fills que s’estimassin i honorassin mútuament com a germans. Aquest exhort el trobam repetit fins i tot a la crònica reial.

El Document del Mes és una activitat amb assistència lliure, que es fa a la sala d’actes de l’Arxiu del Regne de Mallorca, el segon dijous de cada mes, a les 18 hores.

Les persones interessades a participar en aquesta activitat, que té una durada aproximada d’una hora, s’hi poden inscriure enviant un missatge electrònic a arm@arxregne.caib.es o telefonant al 971 17 73 40 o al 971 17 73 41. Les places són limitades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.