Setmanari d'informació local - 138 anys

Antoni Bassas: «És impossible fer un periodisme sense ingerències o pressions»

20939

El periodista Antoni Bassas ha estat el segon conferenciant del Cicle Xerrades al Consell i va exhaurir les entrades el primer dia. Bassas ha fet una crítica als mitjans de comunicació que es troben en un estat de vassallatge del poder establert i de com les mitges veritats conegudes com a postveritat vulneren la fidelitat a la realitat del periodisme.

«Crec que una institució pública, a part d'impulsar polítiques, ha de fomentar valors democràtics, i un d'ells és el debat. Plantejar temes controvertits, fins i tot delicats, i fomentar que se'n parli». Així ha iniciat el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, durant l'obertura de la conferència 'Periodisme i poder' del periodista Antoni Bassas. 

Segons Bassas, els mitjans han perdut el poder d'emissió amb les noves tecnologies i actualment tenim un espai on tothom pot emetre, malgrat que no siguin periodistes. «Tenim una inundació d'informació i el que necessitem és informació potable. Això crea que molts mitjans intentin cridar l'atenció de l'audiència amb titulars emotius i no informatius, essent menys fidels a la realitat i creant mitges veritats o mentides directament. La nostra dieta informativa ha de ser diària com a consumidors d'informació, com a audiència; s'ha de contrastar informació fins i tot amb mitjans que no siguin del nostre gust».

L'ús dels mitjans, per part del poder en el seu propi benefici i basant-se en la postveritat, segons el conferenciant, es pot veure en el procés català o en les accions del president dels Estats Units.

Seguint en la reflexió de la responsabilitat dels periodistes i el que creu Bassas que ha de ser el seu objectiu: «És impossible fer un periodisme sense ingerències o pressions creades per la teva capacitat d'influència. Hem d'intentar resistir a les pressions per tal de defensar el dret a la informació i de la ciutadania a estar informada».

Les Xerrades al Consell tendran altres ponents com Óscar Camps, amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats; Josep Ramoneda, en el Dia Mundial de la Democràcia; Celestí Alomar i Margalida Ramis, amb motiu del Dia Mundial del Turisme; Aina Fernández, amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi; Begoña San José, en el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, i, finalment, Baltasar Garzón, amb motiu del Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.