Setmanari d'informació local - 138 anys

Valtonyc: «Som culpable de ser d'esquerres, independentista, comunista i tot el prohibit»

19957

El raper mallorquí Josep Valtonyc condemnat a tres anys i mig de presó per la lletra d'algunes de les seves cançons ha animat aquest dijous a sortir del discurs 'victimista': «Sí, som culpable de ser d'esquerres, independentista, comunista i també tot el que està prohibit en aquest país, encara que no doni a bast».

En l'acte a la presó La Model de Barcelona 'Veus Emmordassades', dins de la Setmana per la Llibertat d'Expressió organitzada per No Callarem, (en el qual han participat un centenar de persones), el raper ha dit que ell ja ha estat condemnat, però que molta gent «no se sentirà segura d'escriure un tuit contra la Monarquia, o alguna cosa a Facebook sobre la policia».

Ha explicat que podria haver dit al jutge que adoptava un paper sobre l'escenari, fent-se l'artista i quedant molt bé, però a consciència va optar per la via militant, d'assumir que les seves lletres cerquen l'acció política.

Consqüències per tothom
«Que la gent surti al carrer ja, lluiti, i no estigui pendent dels 'tempos' que està marcant un jutge». «Molta gent se segueix autoenganyant que no entraré a la presó», ha dit el raper, que ha considerat que sembla que la gent s'estigui esperant al fet que li empresonin per actuar, i ha afegit que l'única cosa que pot evitar el seu ingrés a la presó és el canvi en les institucions.

Valtonyc ha explicat que quan el processaren va pensar que socialment rebentaria tot, i la resposta va ser que no es preocupés perquè després li rebaixarien la pena: «I ara em queda un mes per entrar a la presó i tot el que està passant a Catalunya m'ha ajudat».

El cantant ha detallat que no solament hi ha hagut una ona repressiva de llibertat d'expressió, sinó que també s'ha demostrat que és contra la llibertat d'organització i expressió d'un poble: «Això m'ha ajudat perquè hi ha hagut un boom». «Si tanquen a rapers i jo, que treball en una fruiteria i no tenc armes, significa que l'Estat és feble», ha afegit Valtonyc, que ha acusat al Govern espanyol de ser gàngsters i de ser culpable de morts estranyes, com la de Rita Barberá.

Han participat també el director d'art de la revista 'Mongòlia', Fernando Rapa, i l'escriptora Cassandra Vera, els qui han explicat les seves pròpies experiències amb la condemna de la revista 'Mongòlia' i la causa per un acudit sobre Ortega Cano, respectivament.

Ha inaugurat l'acte la regidora de Participació de l'Ajuntament de Barcelona, Gala Pin, que ha dit que la repressió actual es tradueix a generar un estat de por, també de caràcter econòmic amb multes, i amb una cultura de la «inseguretat i l'enemic».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.