Setmanari d'informació local - 138 anys

Busquets aposta per la innovació per aconseguir una economia «més forta, resistent i sostenible»

19915

La vicepresidenta i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha destacat l'aposta del Govern en l'àmbit de la innovació per aconseguir una economia «més forta, resistent, sostenible i generadora de prosperitat compartida per al conjunt de ciutadans de les Balears».

Així s'ha expressat aquest dijous durant la Comissió d'Economia Busquets, qui ha ressaltat, entre altres polítiques, la situació «positiva» del Parc Bit, que va comptar amb 160 empreses en 2017, i la «presència activa de les Balears en l'oficina de Brussel·les, que compta amb més becaris que mai i un tècnic més en plantilla». «La presència de les Illes a la capital de la Unió Europea és imprescindible per qualsevol Govern que es prengui seriosament la seva feina», ha assenyalat.

La consellera ha insistit en les accions polítiques de l'Executiu per aconseguir «un nou model econòmic per a les Balears», fonamentat en un «progrés econòmic basat en el diàleg, la diversificació i una millora de la competitivitat».

En aquest sentit, des del Govern han remarcat l'impuls de la indústria exportadora, en el marc del Pla d'Indústria que ja s'ha posat en marxa, i l'impuls de la innovació i investigació «com a motors del creixement dels nous sectors econòmics, vinculats a la societat del coneixement i a les indústries emergents», ha afirmat Busquets.

Durant la compareixença, la consellera ha posat l'accent en el fons de l'Impost de Turisme Sostenible, que també s'ha invertit en l'àmbit de la investigació científica. Així mateix, ha assegurat que «la diversificació econòmica requereix més d'una legislatura per consolidar-se i revertir dècades d'oblit i de retallades, com es va viure en la passada legislatura».

D'aquesta manera, el pressupost destinat a convocatòries d'ajudes a la innovació i a la recerca en el 2018 s'ha multiplicat un 4,5 per cent, respecte al que es va dedicar en 2014, ha destacat la consellera.

Així, s'han incrementat de deu a 14 beques destinades a incorporar personal investigador en formació i s'han augmentat el nombre de contractes postdoctorals de set a deu. D'altra banda, la Conselleria té previst per aquest 2018 una convocatòria d'incorporació de personal tècnic de recerca, amb una dotació econòmica de 600.000 euros i per un màxim de deu places.

D'altra banda, Busquets ha fet referència a la Factoria d'Innovació, que serà executada per la Fundació Bit i que anirà destinada a incorporar la innovació dins dels òrgans de la presa de decisions empresarials. Aquesta acció s'emmarca en els eixos d'acció de la RIS3 de les Balears i del programa operatiu Feder 2014-2020. «Estam a punt de licitar la contractació del servei de consultoria que donarà suport al programa», ha detallat.

«En total, en el marc de la Factoria d'Innovació esperam poder ajudar a més de 100 empreses en el conjunt de les Illes a millorar la seva competitivitat i productivitat sobre la base de la innovació».

Centre Bit a Eivissa i llei de la ciència 
La vicepresidenta també ha
 volgut recordar les accions perquè el Centre Bit a Eivissa sigui una realitat, a més de reforçar el paper del Parc Bit a Mallorca i el Centre Bit a Menorca.

Finalment, Busquets ha anunciat que per al pròxim mes de juliol està prevista la presentació en el Parlament de l'avantprojecte de la nova llei de la Ciència, amb l'objectiu de «continuar amb el desenvolupament del sistema científic i de reconèixer les singularitats de la ciència», ja que la «llei actual, Llei 7/1997 de 20 de novembre, ja ha complert amb els seus objectius», ha assenyalat.

«Treballarem per presentar una llei de consens, ja que considerem que les polítiques científiques han de tenir el consens més gran possible, així com ho va demostrar l'aprovació per unanimitat de la proposició no de llei (PNL) 'Ciència en el Parlament'», ha conclòs la vicepresidenta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.