Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB demana la retirada de la proposta de zonificació del Consell

18983
Europa Press

Des del GOB han sol·licitat la retirada de la proposta de zonificació perquè consideren que no té una «anàlisi rigorosa de la situació de partida» i que els indicadors de referència per analitzar l'abast de les conseqüències ambientals, socials i econòmiques són «totalment insuficients».

L'entitat ecologista ha exposat que el principal problema és que a Mallorca, «políticament, no es vol assumir que s'ha arribat al límit de capacitat de càrrega ambiental del territori i que aquesta s'ha vist greument afectada pel creixement indefinit, promogut i sostengut de la capacitat d'allotjament turística de l'illa, agreujada a més en els darrers anys per l'auge de la mercantilització turística de l'habitatge».

«La zonificació fixa, suposadament, criteris restrictius a partir de dades del 2011, sabent que la realitat de sol·licituds de noves places per allotjament turístic en habitatges ha tengut una explosió més que significativa en els dos darrers anys, fruit entre altres coses, del fet que ni l'administració territorial ni l'administració turística han volgut establir una moratòria de places, ni llicències mentre s'intentava regular una oferta que, via comercialització en plataformes de comercialització d'estades turístiques, ja s'havia desbordat arribant a implicar més de 123.000 places turístiques noves (entre les legals i les il·legals) estimades al 2016».

El GOB denuncia que, per tant, des del Consell «s'obvia la realitat actual a què hem de fer front i malgrat les evidències, en tot cas, s'assumeix la pressió sobre els recursos i sobre les persones i es continua volent pensar que hi encara espai (zones) per incrementar la capacitat d'allotjament que fa estona que s'hauria d'haver congelat , partint d'uns indicadors que no són ni representatius de la situació, ni suficients per avaluar l'impacte global de la incursió del lloguer turístic vacacional al territori».

Mallorca s'ha d'avaluar de manera global. «La zonificació no hi té cabuda ni justificació»

«Mallorca no pot zonificar-se per establir on encara podem esprémer més el territori i les infraestructures i on no, perquè la situació és ja límit i s'han d'avaluar els indicadors en la seva globalitat i de manera integral. El que no podem acceptar és que, aquelles zones, on encara no hem arribat a assolir tots els efectes negatius de la massificació turística, acabin sent entregats a culminar el procés, fins que tota la illa estigui sotmesa i sobreexplotada turísticament».

La zonificació obre la porta als plurifamiliars. «Nosaltres proposam plurifamiliars prohibits i congelació de les places a les actuals»

L'aprovació de la Llei 6/2017, de 31 de juliol, de modificació de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, relativa a la comercialització d’estades turístiques a habitatges va comportar una moratòria d'un any (fins 31 de juliol de 2018) per a noves llicències turístiques, termini que es donava als Consells i Ajuntament de Palma per establir la zonificació. La zonificació de Mallorca l'havia de fer el PIAT però vist que no s'arribava a temps, s'ha decidit fer una proposta de zonificació prèvia. «Si no s'hagués fet, la situació dels plurifamiliars continuaria estant prohibida a partir del 31 de juliol que ve, i el tema de les noves llicències turístiques (a unifamiliars, aparellats i entre mitgeres) s'hauria pogut seguir fent sense criteris de zonificació però atenent les noves condicions de la Llei Turística».

«Per a nosaltres, potser aquesta encara hauria estat la situació més desitjable, si després el PIAT hagués establert la limitació definitiva de noves places turístiques en habitatges en el nombre de places que ja hi ha actualment: 96.222 places en habitatges (autoritzades o en tramitació) que s'estan ofertant a l'illa. A partir d'aquí, la borsa de places amb l'opció 2 per 1, hauria d'iniciar el camí cap al decreixement de la capacitat d'allotjament de l'illa, d'una manera controlada i planificada. Aquest però, malauradament, no és l'escenari, però és la nostra proposta».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.