Setmanari d'informació local - 138 anys

Investigadores de la UIB demanen al Govern polítiques d'igualtat de gènere a la ciència

18105

Les investigadores de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han llegit aquest dilluns un manifest en el qual insten a la Direcció general d'Innovació i Recerca a realitzar un estudi estadístic sobre l'accés de les dones a la formació i professió científiques per després planificar polítiques d'igualtat de gènere en l'àmbit de la recerca.

Segons el manifest, llegit amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència, aquestes polítiques haurien de ser equiparables a les engegades fa anys en altres estats europeus, «on els resultats confirmen la necessitat d'aplicar mesures sostingudes durant anys per aconseguir canvis». A més, també han demanat la creació a la UIB d'un Programa de dones investigadores que tengui, com a mínim, les funcions de crear una xarxa de mentoria de dones investigadores, denunciar micromasclismes a la formació i professió científiques, promoure la igualtat i corregir biaixos en el procés de recerca.

Així mateix, han plantejat crear una unitat o càtedra de cultura científica que, entre altres coses, tengui la funció d'acostar la recerca a la societat, amb l'objectiu de millorar la percepció social de la dona com a investigadora i connectar amb les nenes i joves.

Desigualtat a la ciència

En el manifest, han denunciat que «des de petites es dirigeix a les nines cap a un tipus de jocs, colors, activitats extraescolars, llibres i fins i tot llocs del pati que són marcats com els de nines». «Fa segles que les dones feim ciència, però ni es coneix que feim ni es reconeix socialment que les dones podem ser el que ens proposam», han protestat, alertant que «així comença el cercle de la desigualtat».

Les investigadores han advertit també sobre la bretxa salarial, que atribueixen, entre altres motius, a «comportaments masclistes en tribunals i oposicions», falta de vocacions entre les joves estudiants i de visibilitat i models a seguir, falta de divulgació del treball de dones, infrarepresentació en premis científics i mancança de polítiques de conciliació familiar.

Dones a la UIB

Segons les dades provisionals de 'l’Anàlisi de gènere sobre l'estat de la recerca en la UIB' corresponent a l'any 2015, les dones representen 41,2% del total del personal docent i investigador, però només ocupen un 22,3% de les places de catedràtic. Només un 34% del total de sexennis van ser reconeguts a dones. Quan es xerra d'un equilibri de gènere en els equips de recerca, quan es tracta d'investigadors principals, els homes superen el 60% de la representació, la qual cosa indica «que els càrrecs de responsabilitat segueixen sent cosa d'homes», com ha denunciat el manifest.

En aquest sentit, en el manifest les dones de la UIB han reconegut que hi ha hagut «avanços» a la universitat «però massa a poc a poc». «En vint anys ha augmentat només un 8% el nombre de dones del PDI. Per aconseguir ser almenys la meitat, hauran de passar vint anys més», han indicat.

En aquesta línia, han avisat que «cada any que passa sense ser iguals, aquesta universitat i aquest país estan perdent una quantitat intolerable de talent femení».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.